Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Jedni zadovoljni, drugi besni: TRADICIONALNA ZASTAVA VOJVODINE SE ZAVIORILA isped pokrajinske Vlade!

Tradicionalna zastava Vojvodine ispred zgrade Vlade AP Vojvodine/ Foto: YT printscreen

Jedni zadovoljni, drugi besni: TRADICIONALNA ZASTAVA VOJVODINE SE ZAVIORILA isped pokrajinske Vlade!

Pokrajinski premijer Igor Mirović danas je ispred zgrade Vlade AP Vojvodine otkrio prvu "tradicionalnu zastavu" u severnoj pokrajni.

Srbija
Autor: Nova borba, 021.rs

Danas je na snagu stupila odluka Skupštine AP Vojvodine da severna srpska pokrajina, uz zvaničnu zastavu, dobije i tradicionalnu.

Svečano ju je postavio ispred zgrade Vlade Vojvodine, poznatije kao "Banovine" pokrajinski premijer Igor Mirović, ističući da su tu zastavu u srcima godinama nosili mnogi koji su uložili žrtvu i trud za Vojvodinu veokovima unazad, posebno naglasivši da će se ona vioriti svuda i uvek pored zastave Republike Srbije.

Nedavno izglasana tradicionalna zastava AP Vojvodine će se od sada paralelno koristiti uz zvaničnu zastavu Vojvodine iz 2004. godine, a pored objekata pokrajinske vlasti, ona će biti okačena i na objektima lokalnih samouprava u Vojvodini.

Zastava koju je Vojvodina dobila kao tradiocinalnu je sporna za deo pokrajinske opozicije. Primera radi, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ranije je rekao da se protivi imenovanju zastave Kneževine Srbije iz XIX veka kao tradicionalne zastave Vojvodine, jer se na području Vojvodine ona nije ni koristila, pošto je u to vreme severna pokrajina bila deo Austorugarske monarhije i imala je druge simbole.