Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
JEDNODNEVNI PROTEST: Skup nezadovoljnih prosvetara ispred Ministarstva prosvete

Foto: vesti.rs

JEDNODNEVNI PROTEST: Skup nezadovoljnih prosvetara ispred Ministarstva prosvete

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je da je stupila je u jednodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u 607 škola u Srbiji koje su članice tog sindikata.

Srbija
Autor: Tanjug

U Ministarstvu prosvete, s druge strane, navode da su časovi skraćeni u 189 škola. Od 607 škola u 149 škola se zvoni na 45 minuta a izlazi naskon 30 minuta, navodi USPRS.

Članovi tog sindikata okupili su se ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljastvo položajem zaposlenih u prosveti.

Kako su poručili iz USPRS-a, zahteva se povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će se plate zaposlenih u prosveti podići na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti mesovno ostavljaju bez posla.

Naglašavaju da je Zakon o zaposlenima u javnim službama njihovo veliko razočaranje.

"Nekako se često i možda prečesto donose različiti zakoni, pa nismo ni svesni koliko ovaj može i koliko će, ukoliko bude usvojen, zaista mnoge stvari vratiti ne 10 godina, nego ko zna koliko decenija unazad", rekla je predsednica tog sindikata Jasna Janković novinarima ispred Ministarstva prosvete.

Naglasila je da čekaju da se završi javna rasprava i da vide kako će izgledati konačan tekst zakona, a da će nakon toga odlučiti kako dalje.

"Tražimo ozbiljnost, onoliku koliko smo mi ozbiljni kada radimo sa đacima. Tražimo konkretne brojke, a ne zamajavanja, biće, neće biti, možda će biti, da li će biti", naglasila je Jankovićeva i dodala da traže suštinske, a ne jalove pregovore o svim njihovim pregovorima.

Predstavnici sindikata nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Platni razredi - prevara" i "Ne menjajte loš zakon o obrazovanju još gorim"...

Ministarstvo: U 80 odsto škola nastava se odvija normalno

Nastava u prepodnevnoj smeni normalno se odvijala u 1.385, odnosno u oko 80 odsto škola u Srbiji, saopštilo je Ministarsvo prosvete.

Kako se navodi u saopštenju, to su pokazali podaci školskih uprava prikupljenih od direktora škola od 1.751 ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici.

U samo 189 škola svi nastavnici su se odazvali pozivu jednog sindikata i nisu održali prvi čas, ili su časove skratili na 30 minuta, dodaje Ministarstvo prosvete.

Kako se dodaje, u 177 škola samo pojedini nastavnici nisu održali prvi čas ili su skratili trajanje nastave.