Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Joksimović i Davenport na useljenju porodica u Obrenovcu

Foto: Srna

Joksimović i Davenport na useljenju porodica u Obrenovcu

​Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport zvanično će danas obeležiti useljenje 32 porodice pogođene poplavama u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje.

Srbija
Izvor: Tanjug

Za pomenutu zgradu u Obrenovcu, Evropska unija je izdvojila 780.000 evra.

Kako je navedeno u saopštenju, 32 korisničke porodice, sa 118 članova, iz ugroženih kategorija nisu imale vlasništvo nad domaćinstvima koja su im uništena u poplavama u maju 2014. godine, pa nisu bile obuhvaćene nijednim vladinim ili drugim donatorskim programom.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, te porodice više ne stanuju u obrenovačkim kolektivnim centrima.

Porodice će posetiti i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ukupna podrška Evropske unije Obrenovcu u saniranju posledica poplava iznosi oko 11,9 miliona evra.

Tim sredstvima su obnovljene osnovne i srednje škole, izgrađene su i rekonstruisane privatne kuće, podržana su poljoprivredna domaćinstva, mikro i mala preduzeća, kao i projekti prevencije kroz čišćenje kanala i rekonstrukciju pumpnih stanica.

Projekat izgradnje i opremanje zgrade za socijalno stanovanje sprovela ja Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA.

Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 39 opština koje su najviše pogođene poplavama.

Sve aktivnosti na terenu sprovode UNOPS, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) - u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.