Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Joksimović: Zagreb će učiniti sve da kandidatima otežu put u EU

YT Screenshot

Joksimović: Zagreb će učiniti sve da kandidatima otežu put u EU

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović naglasila da će Hrvatska i dalje koristiti svoj položaj članice EU kako bi rešavala bilateralna pitanja sa Srbijom kroz ucene

Srbija
Izvor: RTS

Zagreb će iskoristiti svoj ucenjivački kapacitet punopravnog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka EU integracijama.

To je za RTS rekla predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović, navodeći da će hrvatska vlast to učiniti iako se formalno pravno obavezala da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon što Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, ponovo se otvorilo i pitanje u kojoj meri će Zagreb i ubuduće usporavati put Srbije ka članstvu u Uniji.

Joksimovićeva je istakla je da u ovom trenutku može da se veruje da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske, kao i da moramo da imamo u vidu da je Zagreb trpeo ovakvu vrstu pritiska od Slovenije, a Slovenija od Italije.

- U ovom trenutku moženo biti uvereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske. I u prethodnim periodima pred EP kada su hrvatski poslanici podnosili amandmane na rezolucije o napretku Srbije, odbijeni su oni amandmani koji su se odnosili na bilateralna pitanja - kaže predsednica Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će stav Brisela i ubuduće biti takav i da će se pronaći solucija i do juna ima vremena da se poglavlja 23 kao i 24 otvore u pregovorima sa Srbijom, imajući u vidu da je to u interesu i same EU.

- Ono što je potpuno jasno je da će se svaka prilika koristiti od strane Hrvatske da se određena bilateralna pitanja pokušavaju rešavati, uprkos interesima Brisela da do takvog razvoja ne dođe - rekla je Joksimnovićeva.