Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Junker: NISAM TRAŽIO OD SRBA da biraju između Rusije i EU

Foto: twitter.com

Junker: NISAM TRAŽIO OD SRBA da biraju između Rusije i EU

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da tokom posete Zapadnom Balkanu "nije tražio od Srba da biraju između Rusije i EU

Srbija
Izvor: RTS

"Srbija ima veoma bliske veze sa Moskvom koja je prilično aktivna u regionu", rekao je Žan Klod Junker je u intervjuu za Juronjuz, datom u Sofiji.

Juronjuz navodi i da je prilikom poslednje posete Beogradu "ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio EU da zahtevanjem od Srbije da bira (između Rusije i Unije), čini istu grešku kao i u Ukrajini".

"Ne postoji bilo kakvo moguće poređenje između Srbije i Ukrajine, to je pod broj jedan. Pod broj dva, ja sam kolegama ovde u regionu objašnjavao da evropska izgradnja nije izgradnja usmerena protiv drugih, to je integracioni proces koji se tiče nas. Nisam tražio od Srba da biraju, zato što oni moraju da imaju normalne odnose sa Rusijom i da imaju najbolje moguće odnose s Evropskom unijom", rekao je Junker.

Novinarka Juronjuza upitala je Junkera koliko je za države Zapadnog Balkana "realistično da uđu u EU, imajući u vidu međusobne sporove koji već postoje".

"Mi ne razgovaramo o datumima, mi ne razgovaramo o kraju priče, mi razgovaramo o procesu. I ja sam se trudio da vlade i drugi u ovom regionu shvate da svi uslovi i svi kriterijumi za pristupanje moraju da budu ispunjeni. Oni nisu ispunjeni, tako da treba vremena", rekao je predsednik Evropske komisije.

Naveo je da je 2025. godina kao rok do kojeg treba očekivati ulazak Zapadnog Balkana u EU "naznačeni datum, a ne obećanje".

"Moramo da znamo da u staroj Evropi, u zapadnom delu Evrope, ali ne samo tamo, postoji neka vrsta zamora od proširenja i ovo je očigledno slučaj kada je u pitanju Srbija i Crna Gora. Ali oni dobro rade i mi moramo da im pomognemo", ocenio je Junker.

Na pitanje da li Brisel "od Srbije traži da sopstvenu spoljnu politiku uskladi sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije zbog Krima", Junker je rekao da su "svi partneri u regionu usaglašeni sa spoljnom politikom (EU), ali Srbi imaju drugačije poziciju zato što ne učestvuju u procesu (sprovođenja) sankcija".

"Kako se budu sve više i više približavali Evropskoj uniji, moraće da se usaglase (sa njom), ali to nije kratkoročno pitanje", istakao je predsednik Evropske komisije.