Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kada je Vojvodina postala DEO KRALJEVINE SRBIJE!

Velika narodna Skupština u Novom Sadu/ Foto: wikimedia.org

Kada je Vojvodina postala DEO KRALJEVINE SRBIJE!

Danas se navršava 98 godina od Velike narodne Skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, čijom su odluke te oblasti prisajedinjeni Kraljevini Srbiji.

Srbija
Autor: Nova borba

Baš na današnji dan, 25. novembra 1918. godine, dve nedelje od zvaničnog završetka Velikog rata, Kraljevina Srbija postala je veća za veliki deo oblasti koju danas poznajemo kao Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

Naime, na Velikoj narodnoj Skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, koju je otvorio unijatski prota Jovan Hranilović, kao najstariji poslanik, jednoglasnom odlukom svih poslanika, te teritoriji su prisajedinjene Kraljevini Srbiji.

Poslanici skupštine zastupali su 211 opština iz Banata, Bačke i Baranje, a sednici su prisustvovali i predstavnici Srema, članovi Srpskog narodnog odbora (SNO) Novi Sad, kao i srpski i francuski oficiri koji su se zatekli u Novom Sadu. Pošto je završeno konstituisanje Skupštine, predsedavanje je preuzeo dr Ignjat Pavlas, koji je najavio Jašu Tomića, predsednika SNO Novi Sad, kao podnosioca glavne odluke. Jaša Tomić se najpre kraćim govorom obratio ovom istorijskom skupu, a potom je pročitao odluke Skupštine.

NEKE OD ODLUKA VELIKE NARODNE SKUPŠTINE U NOVOM SADU 25.11. 2018:

-Priključujemo se Kraljevini Srbiji, koja svojim dosadašnjim radom i razvitkom ujemčava slobodu, ravnopravnost, napredak u svakom pravcu, ne samo nama, nego i svima slovenskim pa i neslovenskim narodima, koji s nama zajedno žive.

-Nesrpskim i neslovenskim narodima, koji ostaju u našim granicama, obezbeđuje se svako pravo, kojim žele da kao manjina očuvaju i razvijaju svoje narodno biće.

-Banat, Bačka i Baranja u granicama, koje povuče Antantina balkanska vojska, proglašuje se danas na Velikoj narodnoj skupštini na osnovu uzvišenog načela narodnog samoodređivanja otcepljenim, kako u državno-pravnom, tako i u političkom i privrednom pogledu od Ugarske.

-Narodna uprava upravljaće označenom teritorijom na osnovu načela potpune slobode i ravnopravnosti za sve narode. Svaki građanin ima neosporno pravo, da na svom maternjem jeziku opšti sa svima vlastima.

-Sedište Velikom narodnom savetu i Narodnoj upravi je Novi Sad.

Velika narodna skupština nije samo proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, već je, takođe, donela odluku o formiranju pokrajinske uprave (vlade i skupštine) u ovim regionima. Pokrajinska vlada je zvanično nazvana „Narodna uprava za Banat, Bačku i Baranju“, a za njenog predsednika izabran je dr. Jovan Lalošević, dok je pokrajinska skupština zvanično nazvana „Veliki narodni savet“, za čijeg je predsednika izabran dr. Slavko Miletić.