Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kapetan Dragan OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA

Printscreen

Kapetan Dragan OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina, javlja "Indeks". Čitanje presude je u toku.

Srbija
Izvor: RTS

Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.

Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili.

Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja.

Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.

Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.