Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Karadžićev advokat: Treba da se stide i Srpska i Srbija

Foto: Medija centar

Karadžićev advokat: Treba da se stide i Srpska i Srbija

Ne postoje materijalni uslovi za odbranu dr Karadžića i za to su krivi i Srbija i Srpska, trenutno po presudi Srpska nije genocidna tvorevina, ali ne znači da to neće biti promenjene u budućnosti, navodi Petronijević

Srbija
Izvor: BN TV

Sudsko veće Haškog tribunala je odlučilo o oba Karadžićeva zahteva za privremenu slobodu u isto vreme mada to nije trebalo, tvrdi član Pravnog tima odbrane dr Radovana Karadžića Goran Petronijević, gostujući u emisiji "Puls" BN televizije.

Nisu poznati razlozi zbog kojih je Hag u isto vreme odbio oba zahteva prvog predsednika Republike Srpske, kaže Petronijević i objašnjava da se stekao utisak da je Hag samo tražio razlog za odbijanje Karadžićevih zahteva. Za isti su naveli nepostojanje garancija Republike Srpske što nije tačno, podvlači Petronijević. Vlada Srpske je dala garancije koje su prosleđene u Ministarstvo pravde u Savetu ministara BiH.

- U slučaju dužeg boravka na slobodi Sudsko veće je odlučivalo bez kompletne dokumentacije. To sam prvi put video. Morali su sačekati bilo kakvo izjašnjenje Srpske. Tek nakon tog izjašnjenja mogli su odlučivati. Međutim, oni su odlučili, odbili zahtev, kao razlog naveli nepostojanje garancija koje su već postojale - kaže Petronijević za BN televiziju.

Ne bi se trebalo opuštati i misliti da je Karadžićeva presuda povoljna za Republiku Srpsku, dodaje Petronijević. Navodi, presuda je trenutno povoljna, ali to ne znači da će tako ostati.

- Na žalbu Tužilaštva sve može da se vrati i promeni – Karadžić može da bude osuđen i za `Tačku jedan` i Srpska proglašena genocidnom. Sam način na koji je formulisan zajednički zločinački poduhvat udara u temelje Republike Srpske. Nijedna krivica ne može biti individualna kada je reč o zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Krivica za to može obuhvatiti svakog građanina Srpske.

Olakšavajuće okolnosti svakako su izdvojena sudska mišljenja, ali njih je potrebno kvalitetno podupreti i oboriti, jasan je Petronijević.

- Prvi put se u nekoj presudi pominje ono što mi tvrdimo 15 godina, a to je da su se muslimani samoubijali da bi stvarali situaciju koja ide na teret Srba - objašnjava on i dodaje da su u Hagu kao takvim dokazani mnogi slučajevi.

Optizmizam u slučaju prvog predsjednika Srpske se zasniva na tome da odbrana mora da stvori uslove za dobru žalbu, kojom će se skinuti krivica i sa dr Karadžića, i sa Republike Srpske, tvrdi član Pravnog tima odbrane dr Radovana Karadžića.

- Neophodni su materijalni uslovi kojih nema. Za to je odgovorna i Republika Srpska, i Srbija. Ogromni troškovi moraju da se pokriju, a trenutno nema uslova za to.

Odbrana se uzda u pomoć i Srbije i Srpske, jer se time ne pomaže samo dr Karadžiću već svim Srbima u Srpskoj i Srbiji, navodi dalje Petronijević. Ističe, ukoliko pomoć izostane, posljedice bi mogle biti pogubne.