Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Karić: Ni Nirnberški proces, ni Hag nisu dali rezultate

YT Printscreen

Karić: Ni Nirnberški proces, ni Hag nisu dali rezultate

Poslanik Pokreta Snaga Srbije Dragomir Karić istakao da u Hagu niti je suđeno, niti su osuđeni glavni zavojevači

Srbija
Izvor: Tanjug

Poslanik Pokreta Snaga Srbije Dragomir Karić ocenio je u Moskvi da ni Nirnberški proces, kao ni suđenje u Hagu nisu dali željene i očekivane rezultate.

Osim toga, on je istakao na naučnom skupu povodom obeležavanju 70 godina od završetka Nirnberškog procesa i da se logori smrti ne smeju zaboraviti.

Na međunarodnom naučnom skupu "Nirnberški tribunal: istorijsko značenje i pouke za budućnost" Karić je izneo stav da u Haškom tribunalu "niti je suđeno niti su osuđeni glavni zavojevači i inspiratori krvavog rata koji se devedesetih godina vodio na Balkanu", navodi se u njegovom saopštenju.

Karić je rekao da su ne samo fašisti, već i njihovi sledbenici na teritoriji bivše Jugoslavije, činili iste zločine i organizovali logore na starom Sajmištu, Banjici i "Topovskim šupama" u Beogradu, ali i najstrašniji logor smrti u Jasenovcu, u kojem su fašisti i ustaše ubijale i tek rođenu decu.

Kako je rekao, upravo zato, logore smrti ne smemo zaboraviti jer "igranje vatrom" je već načinilo zlodela na Bliskom Istoku i severnoj Africi, koji su samo "dečija igra" u odnosu na latentnu opasnost od užasa koje bi izazvao nuklearni sukob, zaključio je on ističući zato značaj ovakvih skupova.

Skup povodom 70 godina od završetka Nirnberškog procesa, na kome je suđeno vođama Trećeg rajha, najbližim Hitlerovim saradnicima, održan je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, a prisustvovali su ne samo funkcioneri i predstavnici naučnih institucija Ruske Federacije, već i gosti iz drugih zemalja, navodi se u saopštenju.