Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KATASTROFA NA POMOLU: Država ćuti, a NUKLEARNI OTPAD blizu Beograda STOJI NAM KAO MAČ NAD GLAVOM!

Ilustracija

KATASTROFA NA POMOLU: Država ćuti, a NUKLEARNI OTPAD blizu Beograda STOJI NAM KAO MAČ NAD GLAVOM!

Ekološka bomba praktično lebdi nad dvomilionskim Beogradom, a posledice bi bile katastrofalne

Srbija
Izvor: nasasloboda.rs, Nova borba

Država Srbija nema nijednog inspektora za nuklearnu sigurnost, dok se radioaktivan otpad, mahom iz bolnica, samo gomila u Nuklearnom institutu Vinča.

Nukleari otpad najvećim delom čine skeneri, rengdeni, stari gromobrani, ali i razni materijali iz mnogobrojnih naučno-istraživačkih ustanova.

"Srbija nije zbrinula radioaktivni otpad iz još iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno iz 60-ih godina prošlog veka do danas", rekao je lider Zelenih Srbije i republički poslanik Ivan Karić, ističući da taj otpad predstavlja stalnu opasnost, ne samo zbog mogućih havarija, već i novih geopolitičkih dešavanja i potencijalnih terorističkih akata, ali i sve češćih vremenskih katastrofa.

Karić je potvrdio medijske priče o ugroženosti kontrole nuklearnog otpada sladištenog u Nuklearnom institutu Vinča, kao i činjenicu da Srbija nema nijednog inspektora za nuklearnu sigurnost.

Takođe i da preduzeće Nuklearni objekti Srbije (NOS), koje se brine o otpadu, već pet godina unazad ima v. d. direktore, ističići da se država, nažalost, kao i u slučaju majske poplavne katastrofe pre dve godine, bavi posledicama, a ne uzrocima i da takva situacija u zemlji traje godinama unazad.

Kako ističe, o novom hangaru za skladištenje otpada se priča skoro 10 godina, ali to predstavlja pitanje svesti, a ne vlasti jer, kako kaže, vlasti su se menjale, a situacija ostala ista.

Ipak, iz Vinče ističu da trenutno ne postoji povećana radioaktivnost u vazduhu, ali se slažu sa konstatacijom da je Srbiji potrebna veća bezbednost od nuklearnog otpada.