Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KAZNA za neplaćanje poreza na imovinu 20.000 dinara za svaki kvartal

Dinari, ilustracija/ YT printscreen

KAZNA za neplaćanje poreza na imovinu 20.000 dinara za svaki kvartal

Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi na kraju godine biti kažnjeni sa 20.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.

Srbija
Izvor: Telegraf

Prema izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji koji je stupio na snagu 1. januara 2016. godine, kazna za građane koji ne plate porez na vreme umanjena je sa 50.000 dinara na 5.000 dinara, međutim, većini nije jasno da li se to odnosi na kašnjenje po rati ili iznos od 5.000 dinara plaćaju samo oni koji ne plate celokupni porez.

– Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja. To znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza – objašnjavaju u Sekretarijatu za javne prihode i ističu da se zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podnose Prekršajnom sudu, koji odmerava visinu kazne sagledavajući sve okolnosti koje su dovele do učinjenog prekršaja.

Pored ovih, kvartalnih kazni, svim građanima koji ne plaćaju ili neblagovremeno izmiruju svoje poreske obaveze obračunava se i zatezna kamata od 14 odsto godišnje. To znači da će vlasniku, ako ne plati nijednu ratu do kraja 2017, na kraju biti obračunata zatezna kamata od 1.140 dinara.

Porez se izmiruje u četiri rate: 15. februara, maja, avgusta i decembra.