Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kecman: Nisam smenjen zbog Savamale, ja sam tražio uviđaj

MUPSrbije logo

Kecman: Nisam smenjen zbog Savamale, ja sam tražio uviđaj

Smenjeni načelnik UKP u saopštenju navodi da se nalazio na korak od rešenja slučaja ubistva novinara Milana Pantića i da je Savamala samo izgovor za javnost

Srbija
Izvor: B92.net

Razrešeni načelnik UKP u Beogradu Dragan Kecman poručio je javnosti da mu nisu jasni razlozi smene, kao i da to svakako nije slučaj Savamala.

Kecman je naveo da je degradiran na drugo, izvršilačko radno mesto rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi Nebojše Stefanovića.

Kako je naveo u saopštenju prosleđenom medijima, on bi ćutke prihvatio novonastalu situaciju da se u medijima nisu pojavile insinuacije da njegova smena ima veze sa rušenjem u Savamali.

Kecman u svom pismu navodi i da mu je "iz vrha MUP-a" nametnut zamenik, spominje "rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović" i tvrdi da postoji pisani trag njegovog insistiranja da se izvrši uviđaj u Savamali, ali i njegovog ukazivanja na propuste u radu drugih u UKP Beograd.

"Pročitavši pažljivo suvoparno Rešenje koje mi je jutros uručeno, uočio sam da se ono često, gotovo ritualno poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta MUP-a (kao na citate Svetog pisma ili Njegoševog Gorskog vijenca). Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog „potrebe službe, procesa i organizacije rada“, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva više sile", naveo je Kecman.

Kecman ističe da nije učestvovao u slučaju Savamala i da je "apsurdno što su se pojavile i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim".

"Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid. Ne mogu da dozvolim da me predstavnik sindikata policije nazove „kolateralnom štetom“, jer nisam pripadao tamnoj strani struke, pa ne mogu da odgovaram za grehe onih koji su je okaljali", naveo je Kecman.

On dodaje da je kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara nastojao da utvrdi istinu i da "nekome izgleda smeta što je istraga na korak od rešenja slučaja ubijenog novinara Milana Pantića".

"Da li je moje Razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle?", pta Kecman.

Takođe, on pita gde je njegova odgovornost u tome što je njegov "naslednik, nametnuti zameni, često mimo saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a" vodio slučajeve umesto njega.

"Pitam se za šta je on danas nagrađen, činom mog razrešenja? Za koje konkretne profesionalne uspehe? Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović? Za bahato preskakanje hijerarhije, odsustvo timskog rada, amaterizam? Nije on iz najdublje senke i dobre zaleđine rešavao nerešene slučajeve, i one novijeg datuma i u prethodnih 20-tak godina. To sam učinio ja, Dragan Kecman", navodi razrešeni načelnik.