Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KiM: Jake snage "KOSOVSKE POLICIJE" SA DUGIM CEVIMA blizu Kosovske Mitrovice

Foto: slobodnaevropa.org

KiM: Jake snage "KOSOVSKE POLICIJE" SA DUGIM CEVIMA blizu Kosovske Mitrovice

Privremeni organi vlasti na KiM zabranili su ulazak na Kosovo i Metohiju ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire. Prethodno je zabranjen ulaz na KiM Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću.

Srbija
Izvor: RTS

12.55 - Jake snage kosovske policije, naoružane dugim cevima sa fantomkama i nekoliko blindiranih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

12.30 - Ministar Vladan Vukosavljević posle zabrane ulaska na KiM: Ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji.

Kosovska policija je oko 11.30 sati na administrativnom prelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena, javlja dopisnik RTS-a sa Jarinja.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji ne vodi ničemu koji je besmislen i pogrešan. Mi smo pripremili posetu našim manastirima, poneli smo poklone našim bratstvima i sestrinstvima i ova odluka predstavlja jedan ozbiljan gaf, veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciju", rekao je za RTS ministar Vukosavljević.

Privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiju zabranili su i ministru Vulinu posetu Kosovskoj Mitrovici, gde je nameravao da obiđe porodicu Vučetić.

U okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici će biti održan skup političkih predstavnika Srba na Kosovu. Skup je simbolično zakazan za 12 sati i 44 minuta.

Pored zabrane prištinskih vlasti predsednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak Marka Đurića i Nikole Selakovića.

To je četvrti skupu na Kosovu i Metohiji u sklopu političkog dijaloga koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prethodna tri su održana u Lapljem Selu i u Kosovskoj Mitrovici. Prvi politički skup su organizovali predstavnici Srpskog nacionalnog foruma, a ostala dva su bila sa studentima Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i predstavnicima civilnog društva, odnosno nevladinog sektora.

Sva tri održana skupa su ocenjena pozitivno. Na njima su istaknuti problemi i potrebe Srba na Kosovu - kao što su bezbednost, pravo na imovinu, pravo na odlučivanje na spram većinske albanske zajednice, veze se centralnom Srbijom.

Zamenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za region Sever imaju zadatak da direktoru vladine Kancelarije za KiM Marku Đuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju.