Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KiM: PRITISCI NA SRBE SVE JAČI, čak i EU upozorava Albance

Priština/ Foto: tuifly.com

KiM: PRITISCI NA SRBE SVE JAČI, čak i EU upozorava Albance

Ambasade SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije u Prištini saopštile su da su poslednjih dana primile niz zabrinjavajućih izveštaja o pokušajima da se pretnjama i zastrašivanjem utiče na rezultate izbora na Kosovu.

Srbija
Izvor: Tanjug

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja Kvinte, objavljenom na sajtu ambasada, tvrdi se da postoje pokušaji zastrašivanja i primoravanja članova zajednice kosovskih Srba da glasaju na određen način.

„Takve akcije su potpuno neprihvatljive“, navodi se u saopštenju u kojem se kosovske vlasti i policija pozivaju na potpunu istragu.

Takođe, dodaje se da građanima Kosova treba da se omogući da glasaju prema svojoj savesti i da bez zastrašivanja, mešanja i strahova izaberu svoje predstavnike.

Šefovi Kancelarije EU/SPEU, Misije Euleksa i misija EU na Kosovu takođe su objavili zajedničku izjavu u kojoj izražavaju zabrinutost povodom prijavljenih slučajeva zastrašivanja i pritiska, poput, kako navode, slučajeva koji su zabeleženi proteklih dana na severu i u drugim mestima na Kosovu.

Evropski zvaničnici ponovili su da svi politički akteri treba da se uzdrže od praksa suprotne demokratskim načelima i da se strogo pridržavaju zakona.

„Za nas, pravo Kosova da bira svoje lidere, bez straha i mešanja, predstavlja sveto načelo. Sve manje od toga nije demokratija koju ljudi na Kosovu očekuju i zaslužuju“, piše u saopštenju objavljenom na sajtu Kancelarije EU na Kosovu.