Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Kina kroz Srbiju razvija odnose sa Evropom"

Foto: Tanjug/ screenshot

"Kina kroz Srbiju razvija odnose sa Evropom"

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija u očima Kine zemlja na koju se računa.

Srbija
Izvor: NB, RTS, Tanjug

On je dodala da je Srbija zemlj kroz koju Kina razvija razvija svoje odnose sa Evropom i ostalim delovima sveta.

"Za nas je ovo jedna od najvažnijih poseta, koju je ova vlada praktično spremala dve godine", rekla je Mihajlović za RTS i dodala da poseta, iako je ekonomske prirode, ne bi bila moguća bez dobrih političkih odnosa, uvažavanja i dugogodišnjeg prijateljstva.

"Ne postoji nijedna mrlja niti senka svih prethodnih decenija u odnosima Srbije i Kine, osnova jeste politika i dalje razvijanje bilateralnih ekonomskih odnosa. Sa Kinom već imamo dobre odnose, a zamislite šta to znači sad, kroz sve projekte, koji nisu samo infrastruktura, kroz i ulaganje u Železaru", rekla je Mihajlović.

Smatra da to govori o potpuno drugačijem pogledu kineskih kompanija i kineske države na ulaganje u neku kompaniju, što, ocenjuje, nisu radili do sada i ističe da nije u pitanju samo ulaganje više od 40 miliona kineske kompanije u Železaru Smederevo, već i njihovi razgovori sa bankama o investiranju u našu Železaru, koje će trajati.

"Govorimo o stotinama miliona evra koji će biti uloženi u Železaru da bi ona, ne samo duplirala proizvodnju, već da postane lider na tržištu", kaže Mihajlović, koja je i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema njenim rečima, sa Kinom će biti potpisano više od 20 sporazuma.

Kina i Srbija, kako je navela, ne rade samo ulaganja u infrastrukturu, o čemu se, smatra, najviše priča, već su odnosi dve zemlje jako dobri i tek treba da se razvijaju u kulturi, obrazovanju, novim tehnologijama, poljoprivredi.

Takođe, radi se o mogućnosti srpskih kompanija da izvoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, novoj industrijskoj zoni, novoj luci, sve to je u više od 20 sporazuma koji će biti potpisani, kaže Mihajlović i naglašava da je Vlada Srbije jedan deo već usvojila.

"O ostatku sporazuma treba da se razgovara sutra i to je veoma važno za Srbiju, jer je ona sada centar za ulaganje u infrastrukturu i saobraćaj svih 16 zemalja centralne i istočne Evrope", istakla je potpredsednica vlade.

Kaže da će u julu biti sastanak svih ministara sa ministrom iz Kine i napominje da će se 10 milijardi evra, iznos koji je Kina opredelila za ulaganje u infrastrukturu i saobraćaj zemalja centralne i istočne Evrope, distribuirati iz Srbije, što govori "kako Kina gleda na Srbiju i šta je u stvari Srbija za Kinu".

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Božović naglasio je da je samoj železari, poseta kineskog predsednika- istorijska.

"U Železaru Smederevo pre 35 godina dolazila je Margaret Tačer i to je bilo kada se gradila. Ova poseta će Železari udahnuti nov život. Naša Železara proizvodi koturove i pakovane limove, hladno i toplo valjane, a po rečima predsednika HBIS kompanije Ju Jonga, proizvodnja železare bi trebalo više nego da se udvostruči, što bi za Srbiju značilo više od milijardu evra izvoza i to je finalizovano i jako je bitno to reći", rekao je Božović za RTS.

Naglašava da će vrlo brzo, oko nedelju dana iza posete kineskog predsednika, sama kompanija HBIS formalno preuzeti železaru i upravljanje njome, a smatra da će vrlo brzo, u roku od godinu-dve duplirati proizvodnju železare.