Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kineski predsednik danas stiže u istorijsku posetu Srbiji

Vučić i Đinping tokom samita u Pekingu Foto: Vlada Srbije

Kineski predsednik danas stiže u istorijsku posetu Srbiji

​Predsednik Kine Si Ðinping danas stiže u trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, što se karatakteriše kao veliki geopolitički događaj.

Srbija
Autor: NB

To će biti prva poseta jednog predsednika Kine u poslednjih više od 30 godina. Đinping će danas sa Tomislavom Nikolićem položiti kamen temeljac za gradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine,. Drugug dana posete biće održani sastanci dveju delegacija i potpisivaće se sporazumi između dve zemlje, dok će poslednje dana posete prvi čovek Kine posetiti i Železaru u Smederevu.

Posetu Đinpinga Srbiji mnogi stručnjaci objašnjavaju kao traženje puta najmnogoljudnije zemlje sveta prema Evropi, te da Srbija postaje kineski prozor u Evropu.

Stručnjaci kažu i da će o posete biti koristi.

!Kod nas se ne razume dovoljno da je saradnja Kine sa Srbijom deo mnogo šireg okvira saradnje Kine sa Evropom. Zato toj zemlji odgovara Srbija, koja je otvorena, stabilna, dobro povezana sa susedima i morskim lukama i koja je integrisana u širi evropski prostor” kazao je za „Blic“ programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Nikola Jovanović.

On je rekao i da Srbija ima dobru polaznu poziciju, povoljan geografski položaj i da je još 2009. potpisala sporazum o strateškoj saradnji sa Kinom.

“To sve daje Srbiji veliku razvojnu šansu ukoliko razume kinesku strategiju novog puta svile i okvir njene saradnje sa Evropom” navodi Jovanović.

Orden Đinpingu

Tomislav Nikolić će kineskom predsedniku tokom posete uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a kineski predsednik će se nakon toga sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom skupštine Majom Gojković, kao i drugim članovima delegacije.