Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kineski predsednik danas u smederevskoj Železari

Foto: Tanjug

Kineski predsednik danas u smederevskoj Železari

Trećeg dana posete Srbiji kineski predsednik Si Ðinping posetiće Železaru Smederevo, koju bi do kraja juna trebalo da preuzme kineska kompanija Hestil.

Srbija
Izvor: Tanjug

Kineski predsednik će Železaru posetiti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a domaćin će im biti predsednik vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Srbije, predsednici Srbije i Kine, kao i menadžment Železare, tokom posete, obići će halu Tople valjaonice, kao i menzu u krugu fabrike.

Predsednik Si je juče, drugog dana zvanične posete, imao i odvojene razgovore sa predsedikom Nikolićem, premijerom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednici dve zemlje potpisali su i zajedničku izjavu o upostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a potpisan je i 21 sporazum o saradnji.

Predsednik Si Ðinping ocenio je da njegova poseta Srbiji i potpisani sporazumi odnose dve zemlje postavljaju na jedan viši nivo, navodeći da je Srbija za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner.

Si je u petak doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu kineske ambasade srušene u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfuciju, tabla novoimenovane Konfucijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Za izveštavanje o poseti predsednika Kine Srbiji akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera.