Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kineski predsednik stigao u Železaru Smederevo

Foto: novaekonomija.rs

Kineski predsednik stigao u Železaru Smederevo

Predsednik Kine Si Đinping stigao je u Smederevo, kako bi obišao Železaru, koju će krajem juna preuzeti kineska kompanija Hestil.

Srbija
Izvor: Tanjug

Obilaskom srpske čeličane, Si završava trodnevnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik je doputovao u društvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a domaćin im je premijer Aleksandar Vučić.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Dolazak Sija u Smederevo je dokaz koliko je za kineskog partnera važna Železara, a i radnici i sindikati čeličane, pokazali su transparentima koliko je važna za njih, javlja reporter Tanjuga.

Radnici nose majice i kape sa kineskom i srpskom zastavom, a predstavnici sindikata transparente na kojima piše “Hvala Vučiću”, ili “Hvala što ste verovali u nas”. Nose i transparente sa likom predsednika NR Kine.

Na svečanosti povodom ove posete premijer i gosti obratiće se radnicima, a potom će sa predsednikom "Hestila" Ju Jongom obići toplu valjaonicu i radničku menzu.

Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Železari "Smederevo" rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

Hestil, koji je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna.

To je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

"Hestil" se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

"Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika", rekao je predsednik "Hestila" Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić ističe da je "Hestil'' jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

"Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana", istakao je on.