Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Knjige na srpskom ne mogu na KiM

Foto: wikipedia

Knjige na srpskom ne mogu na KiM

Knjige na srpskom jeziku, koje Ministarstvo kulture otkupljuje za biblioteke, teško stižu do KiM.

Srbija
Autor: Večernje novosti

Vlasti u Prištini odlučile su da dignu rampu na administrativnom prelazu za sve naslove srpskih izdavačkih kuća.

Srpski bibliotekari iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića upozoravaju da će se i ove godine suočiti sa velikim problemom kako da prime željenu literaturu, obnove fondove i promovišu pisanu reč na srpskom jeziku u svojim ustanovama, pišu "Večernje novosti".

Čim budu saopšteni rezultati novog konkursa na adrese svih 180 javnih biblioteka u Srbiji biće upućene izabrane knjige.

"Imali smo velikih problema prošle godine. Na prelazu su nam cepali pakete sa knjigama, sramno je u kakvom stanju su stizali do nas. Oni žele svoju državu i rade takve stvari da bi nas provocirali", kaže Ljubinka Jovanović, direktorka biblioteke "Petar Petrović Njegoš" u Zubinom Potoku.

Sa istim mukama nose se i njene kolege iz Kosovske Mitrovice. Direktorka tamošnje Gradske biblioteke "Vuk Karadžić" Olivera Stević strahuje da će ovoga puta biti još teže, ali za naš list poručuje da će učiniti sve da otkupljene naslove stavi na police:

"Dogovorili smo se sa Narodnom bibliotekom Srbije da paketi sa knjigama budu označeni kao donacije, ali bojim se da sada neće proći. Čujem da bi trebalo uzimati potvrde iz Prištine, ali to neću uraditi, jer ih ne priznajem, makar otkup došao u pitanje! Naše biblioteke svojim radom i nabavkom novih knjiga pokazuju da je država Srbija prisutna ovde, a kosovskim vlastima to ne odgovara i kulturu smatraju finim sredstvom za potkopavanje njihovih ciljeva", navela je ona.

Predstavnici Školske uprave na Kosovu i Metohiji ukazuju na isti problem. Od januara nije dopremljen nijedan udžbenik iz centralne Srbije zbog zabrane prištinskih vlasti da se naše knjige i ostali štampani materijal koji je neophodan u obrazovnom sistemu, diplome i drugi dokumenti unose preko administrativnih prelaza. Višegodišnji problem kulminirao je skorašnjim zabranama da se srpski udžbenici za narednu školsku godinu dopreme na KiM.