Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko će da radi u Srbiji? OSTAJEMO LI BEZ ZANATLIJA!?

Varioc/ Ilustracija: pixabay.com

Ko će da radi u Srbiji? OSTAJEMO LI BEZ ZANATLIJA!?

Dok se stalno priča o visokoobrazovanom stanovništvu, niko ne mari za radničku klasu!

Srbija
Izvor: N1

Skoro da niko i ne govori o velikom problemu sa kojim se tržište rada u Srbiji suočava u poslednjih nekoliko godina, a to je svakako manjak zanatlija.

Izvesno je da se broj onih koji do zarade dolaze uprljanih ruku ubrzno smanjuje, pa je tako sve manje stolara, zavarivača, automehaničara, autoelektričara i sl.

“Postoji nedostatak tih kadrova, iz različitih razloga. Osnovni razlog je i da kažem moj lični stav da je podcenjivanje trogodišnjih obrazovnih profila, takozvanih zanata. Ja sam siguran da na fali veća reklama, to su obrazovni profili koji po završetku imaju posao, imaju siguran hleb”, kaže Predrag Mihailović, direktor GSP škole iz Beograda za televiziju N1.

Mihailović ističe da je plata vozača iznad proseka u našoj zemlji, odnosno da ona iznosi oko 50 hiljada dinara. Smatra i da smerovi poput automehaničara ili autolimara pružaju veliku mogućnost brzog pronalaska dobrog radnog mesta po završetku školovanja,

“Zamislite ako Srbija ima oko milion i 600 hiljada vozila, a u Beogradu je oko 20-tak odsto. ko će da održava ta vozila?”, kaže Mihailović.

“Velike građevinske firme iz Beograda, imaju stalno otvorene konkurse, recimo za armirače, a a nama izađe iz škole oko šest armirača. dete koje je završilo prošle godine, radi za platu od oko 50 hiljada”, kaže Dragana Radovanović, direktorka Građevinske škole u Beogradu.

Kako tvrdi, odluka da deca sa manje od 50 bodova pri upisu u srednju školu, ne mogu da upišu četvorogodišnje smerove, mera je koja bi trebalo da poveća broj đaka u zanatskim školama. U zavodu za unapređenje obrazovanje, u pokušaju da spreče da neki smerovi budu ugašeni, primenjuju novi model.

Iako roditelji nerado upisuju svoju decu na trogodišnje smerove u srednjim školama, možda baš oni jesu model kojim će oživeti domaća privred, a trogodišnji smerovi definitivno jesu poželjni na srpskom tržištu rada.