Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko MUTI VODU u Mladenovcu?

Ilustracija/ Foto: ziginfo.rs

Ko MUTI VODU u Mladenovcu?

Skupština opštine Mladenovac odbila je predlog da građane obaveštava o kvalitetu vode koju piju.

Srbija
Autor: N1/ NB

Neki stanovnici Mladenovca otvoreno govore kako odavno ne piju "česmušu" već su je zamenili drugim napicima, kao što je koka-kola.

Analizu vode u Mladenovcu rado će dati stanovnici te opštine, ali ne i Gradski zavod za javno zdravlje. Razlog za to je odbijanje predloga u Skupštini opštine da se građani redovno obaveštavaju o tome kakvu vodu piju.

Naime, "Beli samo jako", odbornička grupa koja je druga po snazi, ali opoziciona, predložila je da se građani obaveštavaju zvaničnim podacima o tome kog je kvaliteta mladenovačka voda.

“U trenutku kada analiza pokaže da voda nije ispravna za piće građani s tim moraju biti upoznati. To smo mi u svom predlogu decidno hteli i da sprovedemo”, kaže Stevan N. Vlajićević iz ove grupe.

Vladajuća većina odbila je njihov predlog čime je priča o vodi pravo iz skupštine lansirana u medije.

Predsednik opštine Vladan Glišić objasnio je da je odbornička grupa SNS-a zapravo "za" predlog opozicije, ali je glasala "protiv" zbog pravne začkoljice. "Beli" su predložili zaključak, a naprednjaci ispravljaju, trebalo je, kažu, predložiti rešenje.

“Srpska napredna stranka, koju čine odgovorni ljudi i građani ove opštine, nije glasala za takav Predlog upravo iz tog razloga. Smatramo da takav predlog treba staviti na glasanje, ali u drugom pravnom obliku”, kaže Glišić.

Vlajićević odgovara: “Predlog je bio vrlo jasan, prošao je skupštinsku proceduru, skupštinsku službu, prihvaćen je na dnevnom redu, tako da priče o pravnom neobaveznom dejstvu nisu utemeljene”.

I tu svaka priča za ovu odborničku grupu prestaje. Ne žele, kažu, politizaciju te priče, iako ih u SNS-u, baš za to optužuju da su, kako kažu, jeftinim političkim trikovima, pokušali da skrenu pažnju na sebe ne vodeći računa o interesu građana i JKP "Mladenovac".

Daleko od politike, u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje koji analizira kakva je voda u Mladenovcu, poslednje analize kažu da to što građani osećaju i vide to su povišene koncentracije gvožđa, amonijaka, nitrita i mangana u vodi (kao posledica prirodnog sastava vode koju Mladenovčani piju, a ne zagađenja spolja).