Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko ne bude stao pešaku, KAZNA 1.000 EVRA

Ilustracija/ Foto: Tanjug

Ko ne bude stao pešaku, KAZNA 1.000 EVRA

​Ukoliko 1. januara stupi na snagu novi zakon o saobraćaju Srbije, vozači koji budu pravili najteže prekršaje moraće duboko da zavuku ruku u džep.

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Tako je kazna od 120.000 dinara, astronomska za naše uslove, predviđena za veliki broj prekršaja, pa će toliko morati da pripremi svako ko, na primer, vozi dete niže od 135 centimetara bez atestiranog dečjeg zaštitnog sedišta.

"U 2015. je poginulo četrnaestoro dece. Desetoro u kolima kao putnici. Voleo bih da nijedan roditelj ne plati ovakvu kaznu", kaže za "Novosti" Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Sa 120.000 dinara biće kažnjen i vozač koji prevozi dete mlađe od 12 godina na mestu gde to nije dozvoljeno - na prednjem sedištu. Toliko će morati da plate i svi koji upravljaju vozilom, a nemaju izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju ili im je dozvola oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog upravljanja. Isti iznos plaća i vozač čije je auto isključen iz saobraćaja, a on bude zatečen u upravljanju tim vozilom za vreme zabrane.

Najviša novčana kazna predviđena je i za one koji upravljaju vozilom, a u krvi imaju nedozvoljenu količinu alkohola - više od 1,20 do 2,00 promila. Toliko će platiti i onaj koji nadzire vozača sa probnom vozačkom dozvolom, ali i instruktori vožnje prilikom obuke kao i kandidat ukoliko se nađe u ovom nivou alkoholisanosti. Skoro hiljadu evra platiće i vozači koji odbiju da se podvrgnu utvrđivanju prisustva alkohola ili psihoaktivnih supstanci u organizmu.

"Debelo" će biti sankcionisan i vozač koji ne zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazi najmanje jedan pešak, kada mu je svetlosnim saobraćajnim znakom ili znakom ovlašćenog službenog lica prolaz zabranjen.