Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko NE PLAĆA račun za mobilni, NEĆE dobiti KREDIT KOD BANKE

Foto: justicija.rs

Ko NE PLAĆA račun za mobilni, NEĆE dobiti KREDIT KOD BANKE

Ko ne bude plaćao račun za mobilni telefon, vrlo je moguće da neće moći da dobije kredit od banke.

Srbija
Izvor: Blic

Ovo pravilo najverovatnije će početi da se primenjuje sledeće godine, kada se očekuje da u kreditni biro Udruženja banaka Srbije uđu i podaci o potraživanjim mobilnih operatera. To bi praktično značilo da će bankari raspolagati i podacim o tome koji klijenti ne plaćaju račune za mobilne telefone.

"Sve je više problematičnih kredita, pa će ovaj način banke imati bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnog klijenta. Potrebno je da se utvrdi cela procedura dostupnosti podataka, ali će se oni najverovatnije naći u kreditnom birou u toku 2017. godine", navode u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu za "Blic".

Više informacija o klijentima u kreditnom birou je i jedan od uslova koji Srbija treba da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing listi Svetske banke za 2018. godinu. Ukoliko se u obzir uzme ambicija Vlade Srbije da se za dve godine nađemo među prvih 20 zemalja, ovakav potez je sasvim izvestan.

Kreditni biro je već pokrenuo zahtev za dostavljanje ove vrste podataka. trenutno se čeka mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", navode u jednoj od telekomunikacionih kompanija.