Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kocijančič: Puna saradnja s haškim sudom je obaveza Srbije

Foto: youtube/screenshot

Kocijančič: Puna saradnja s haškim sudom je obaveza Srbije

Procesuiranje ratnih zločina i puna saradnja sa Haškim tribunalom su važni zahtevi u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rekla je danas portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Srbija
Izvor: Tanjug

"U svetlu toga, očekujemo da Srbija brzo preduzme sve potrebne korake kako bi obezbedila punu saradnju sa Tribunalom", istakla je Kocijančič.

Ona je to rekla na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje da li će negativan izveštaj Haškog tribunala Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije uticati na otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 koje je najavljeno za jun.

"Pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja su, takođe, vezana za druga pitanja, trenutno su u toku i sada ne želim da spekulišem o tome, ali naglašavam da puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje obaveza Srbije", rekla je Kocijančič.

Ona je dodala da Evropska komisija pomno i sa velikom zabrinutošću prati predstavljanje izveštaja Trubunala Savetu bezbednosti UN i, kako je navela, negativan razvoj što se tiče saradnje Srbije sa tim sudom.