Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Koga neće biti u novoj Vladi?

Foto: wikipedia.org

Koga neće biti u novoj Vladi?

Videćete ako dobijemo poverenje. Biće velikih promena u vladi, a što se politike tiče, ona je bila dobra", rekao je Vučić na jednoj predizbornoj konvenciji

Srbija
Izvor: Večernje novosti/B92

Iako se odnos snaga na političkoj sceni nije drastično promenio nakon vanrednih izbora, Srbija se ipak našla u "praznom hodu" i ne zna se ko će formirati vladu.

SNS ponovo ima većinu u parlamentu, ali iako je pred raspisivanje izbora bilo najavljeno da se neće gubiti mnogo vremena, novi kabinet će biti sastavljen tek u junu. Zna se da će ga voditi dosadašnji premijer Aleksandar Vučić, ali ne i ko će još u njemu biti. Kako je rekao lider naprednjaka, on je posvećen pisanju programa, a o imenima ne želi da priča mnogo.

I mediji su škrti na imenima, pa se mnogo više piše o tome ko će izgubiti fotelju, a retko o potencijalnim novim kandidatima za ministarska mesta.

Podsetimo, Vučić je na završnoj predizbornoj konvenciji SNS za B92 rekao da će u vladi biti "velikih promena".

"Videćete ako dobijemo poverenje. Biće velikih promena u vladi, a što se politike tiče, ona je bila dobra", rekao je tada Vučić za B92.

Takođe, proteklog vikenda je lider SNS za "Blic" rekao i da će promeniti najmanje šest ministara

"Imaćemo najmanje šest novih ministara. Neki ljudi će nastaviti da rade svoj posao, a mnogi neće. Neki su radili dobro, neki drugi nisu, ali uvek je dobro da imate svežu krv", rekao je Vučić.

Slika bi mogla da bude nešto jasnija ukoliko se u narednim danima konačno razreši jedno od ključnih postizbornih pitanja, a to je hoće li SPS biti u vlasti.

Socijalisti su u vladi koja je sada u tehničkom mandatu imali tri ministarstva i potpredsedničko mesto na kome je bio šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić, a uz njega su bili i ministar energetike Aleksandar Antić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Prema poslednjim naznakama iz SNS i izjavi Nebojše Stefanovića, moguće je zaključiti da njih troje spadaju u onih "najmanje šestoro".

Preostali bi mogli biti ministar prosvete Srđan Verbić, koji je zbog poništavanja konkursa za naučnoistraživačke projekte najavio ostavku, kao i Velimir Ilić i Zlatibor Lončar, o čijem su odlasku mediji već pisali.

"Ovo nije moja dedovina, ovo se ne nasleđuje sa kolena na koleno. Mislim da je krajnje normalna stvar da kada se menja vlada da se menja i ministar", kazao je Lončar pre desetak dana.

Mediji su spekulisali i o promeni ministara informisanja i kulture (Ivan Tasovac) i omladine i sporta (Vanja Udovičić).

Kao novi ministar kulture spominjao se čuveni glumac Miki Manojlović, dok se kao zamena za Udovičića spominjao teniski trener Bogdan Obradović, koji je bio visoko na izbornoj listi SNS, ali i lice koje se često pojavljivalo u kampanji.

U medijima se pojavilo i ime Ivana Vejvode na mestu Ivice Dačića, ali prema saznanjima B92 do toga neće doći.

Neizvesno je i mesto ministra odbrane, koje je posle dugotrajne smene Bratislava Gašića popunio Zoran Đorđević, moguće samo privremeno.

Kako pišu "Novosti", u Nemanjinoj najverovatnije ostaju Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković, Dušan Vujović, Željko Sertić, Kori Udovički i Jadranka Joksimović.