Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Koha: Srpske paralelne strukture između ilegalnog rada, integracije i amnestije

Foto: enciklopedija.hr

Koha: Srpske paralelne strukture između ilegalnog rada, integracije i amnestije

Prištinski list Koha ditore piše danas o “problemu” srpskih paralelnih struktura na severu Kosova i navodi da ZSO neće biti moguća bez njihovog ukidanja.

Srbija
Autor: NB

Uprkos političkom dogovoru između Beograda i Prištine u Briselu za njihovo gašenje, postojanje ovih struktura je potvrđeno od strane predstavnika Vlade Kosova.

Trenutno, ove strukture su organizovane da funkcionišu u okviru tzv privremenih organa, koje vodi podržava i finansira Srbija. Isto tako, zaposleni u tim paralelnim organima su na teretu države Srbije, piše Koha.

Kosovske vlasti tvrde da su svesni funkcionisanja ovih struktura, koje opisuju kao potpuno neprihvatlјive. Da bi se olakšala njihova integracija, Skupština je usvojila Zakon o amnestiji.

Ministarka za dijalog Kosova Edita Tahiri je izjavila da se radi na tome da sve postojeće paralelne strukture na severu zemlјe budu ugašene.

Međutim, predstavnici opozicionih političkih stranaka u Skupštini Kosova smatraju da vladajuće političke stranke, PDK- LDK i Srpska lista, produblјuju podelu Kosova na sever i jug.

Redžep Selimi, poslanik Vetevendosje pokreta izjavio je u parlamentu da "Republika Kosovo ne postoji" dokle god je moguće funkcionisanje paralelnih struktura na severu.

"Deleći kolač vlasti u Prištini, koalicioni partneri su dozvolili deljenje Kosova na dva dela. Na vladajuću mafiju s jedne, i kriminalne bande iz Srbije sa druge strane. Činjenica je da čak i kosovska policija nije kosovska policija. Vlada Kosova se povukla iz tog područja. ", rekao je Redžepi.

Prisustvo paralelnih struktura nisu poricali ni u Kosovskoj policiji. Ali, prema organima za sprovođenje zakona, ove strukture su izbledele i nemaju administrativnu moć kao što su imale pre nekoliko godina.

Zamenik policije na severu Kosova Besim Hoti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je administrativni aspekt funkcionisanja paralelnih bezbednosnih struktura takav da oni zapravo ne postoje na severu.

"Te strukture su spojene u okviru Kosovske policije. Proces integracija se vodi uspešno i u kosovsku policiju je integrisano oko 280 pripadnika bivšeg Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ", rekao je Hoti.

Koha se takođe u tekstu bavi i srpskom stranom, te navodi da su pre izvesnog vremena lideri paralelnih opština na severu Kosova izjavili za Radio Slobodna Evropa da san o izumiranju privremenih organa neće biti realizovan.

"Imamo čvrste garancije od Vlade Republike Srbije da do gašenja privremenih organa neće doći", izjavili su oni tad.

S druge strane, kosovske vlasti tvrde da je gašenje ovih tela preduslov za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu kao jednog od klјučnih sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije u Briselu.

Prema sporazumu, srpske paralelne strukture, kao što su bezbednost, pravosuđe i uprave će nestati, bilo kroz integraciju u ustavno-pravnom sistemu Kosova ili drugim pravnim formama, zaključuju u Prištini, prenosi Koha ditore.