Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Koha": Vlasti i stanovnici Dečana neće poštovati odluku suda

Foto: wikimedia.org

"Koha": Vlasti i stanovnici Dečana neće poštovati odluku suda

Vlasti i stanovnici opštine Dečani neće poštovati prošlonedeljnu odluku kosovskog Ustavnog suda kojim se imovina dva preduzeća u društvenom vlasništvu, "Apiko" i "Ilirija", ustupa manastiru u Dečanima, piše danas prištinski list "Koha ditore".

Srbija
Izvor: Tanjug

Stanovnici opštine Dečani tvrde da je odluka suda politički motivisana i neustavna.

KFOR je, u međuvremenu, pojačao svoje prisustvo u okolini manastira, navodi list.

Gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj rekao je juče da je Ustavni sud, svojom odlukom o ustupanju svojine dva društvena preduzeća manastiru, dao legitimitet odluci donetoj za vreme režima Slobodana Miloševića 1997. godine.

"Mi ćemo snažno reagovati protiv te odluke", poručio je Seljmanaj, prenosi "Koha ditore".

Ustavni sud Kosova je 21. maja zaključio dugogodišnji sudski spor u korist Manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje, koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U odluci objavljenoj na službenom sajtu, Ustavni sud Kosova nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog veća specijalne komore Vrhovnog suda Kosova da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Ustavni sud je takođe utvrdio da je prethodna odluka Vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu, res judicata (pravosnažno presuđena radnja).