Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kolegijum "Politike" podržao odluku Ljiljane Smajlović

Foto: mc.rs

Kolegijum "Politike" podržao odluku Ljiljane Smajlović

Uredništvo ’Politike‘ sa žaljenjem konstatuje da pomake u kvalitetu lista nisu prepoznali ni predstavnici vlasnika ni poslovodstva

Srbija
Izvor: Sputnjik

Kolegijum dnevnog lista "Politika" podržao je Ljiljanu Smajlović koja je danas i zvanično podnela ostavku na poziciju glavnog urednika ovih novina.

- Ljiljana Smajlović je protekle tri godine uređivala ’Politiku‘ po najvišim profesionalnim standardima, vodeći se principima slobodnog i nezavisnog novinarstva, saopštio je kolegijum dnevnog lista. Kolegijum lista ’Politika‘ podržava takvu uređivačku politiku i razume razloge zbog kojih je Ljiljana Smajlović podnela ostavku - navodi se u tekstu objavljenom na sajtu „Politike“.

- Boreći se požrtvovano sve vreme za najviše principe novinarske profesije, ona je istovremeno vodila iscrpljujuću bitku sa poslovodstvom kompanije za položaj redakcije - stoji u tekstu javne podrške.

U tekstu se podseća na „Politikinu“ tradiciju dugu 112 godina, kao i da je list danas u Srbiji prepoznat u svim slojevima društva kao otvoren za različita mišljenja, a zatvoren za sve vrste primitivizma.

- Uredništvo ’Politike‘ sa žaljenjem konstatuje da te pomake u kvalitetu lista nisu prepoznali ni predstavnici vlasnika ni poslovodstva. Trošeći neizmernu energiju i vreme na dva fronta, na uređivanje novina i na odbranu položaja redakcije i novinara, Ljiljana Smajlović je htela da svojom ostavkom ukaže na vlasnički mrtvi čvor u koji je uvezan najstariji srpski list. Ona je uspešno branila ’Politiku‘ od tajkunsko-političkih uticaja, ali i pokušaja neprijateljskog preuzimanja najuglednijih srpskih novina od tabloida.

- Zato smo i zabrinuti zbog njene ostavke i tražimo da se taj čvor razveže kako se ne bi ugrozila budućnost ’Politike‘. Uredništvo ’Politike‘ će nastaviti da se bori za autonomiju redakcije i očuvanje nezavisne uređivačke politike lista - zaključuje se u tekstu koji je potpisao Kolegijum lista „Politika".