Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KOLIKA ĆE BITI RAZLIKA U  MINIMALCU između realnosti i Vulinovih 500 evra?

Ilustracija: pixabay.com

KOLIKA ĆE BITI RAZLIKA U MINIMALCU između realnosti i Vulinovih 500 evra?

"Minimalac" u Srbiji je već dve godine zakucan na 21.050 dinara, a Vlada je već dva puta odbijala predlog da se on poveća.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na sednici Socijano-ekonomskog saveta, koja se očekuje polovinom septembra, trebala bi biti utvrđena nova minimalna cena rada.

Kako javlja Tanjug, na poslednjim sastancima tog saveta predstavnici vlade predložili su da "minimalac" iznosi 129 dinara po radnom satu.

Pre nekoliko nedelja, poslodavci u tom telu i predstavnici vlade zalagali su se da radni sat košta 125, a eventualno 127 dinara po satu, dok je, međutim, stav sindikata i dalje nepromenjen, te oni smatraju da ta cena ne bi trebalo da bude ispod 135 dinara po radnom času.

Trenutni "minimalac" u Srviji iznosi 21.050 dinara. Ukoliko dođe do povećanja minimalne cene radnog sata za osam dinara, to praktično znači da ce minimalac skočiti za oko 1.300 dinara na mesečnom nivou. Drugim rečima, poslodavci bi tada isplaćivali minimalnu zaradu u vrednosti od 22.350 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je Tanjugu da će predstavnici poslodavaca prihvatiti svako povećanje pod uslovom da im se ukinu, neke od dažbina koje sada plaćaju, a koje u velikoj meri otežavaju poslovanje.

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da bi sednica SES-a kojoj će najverovatnije prisustvovati i premijer Aleksandar Vucić mogla da bude održana do petka.

Podesćanja radi, ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je ranije da će Socijalno-ekonomski savet doneti odluku o visini minimalca, a da učesnici u socijalnom dijalogu i javnost treba da budu svesni ekonomskog momenta i celokupne situacije.

"Ja bih najviše voleo da kažem minimalac je 500 evra, a pitanje je da li će to poslodavac moći da plati i da li će hteti da zaposljava ljude po toj ceni. Svi zajedno moramo znati gde se nalazimo, koji nam je ekonomski momenat i na osnovu toga da donesemo odgovarajuću odluku", rekao je ministar pre nekoliko dana.

Vulin nije detaljno komentarisao o tome koja će cena biti.

U septembru prošle godine vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je već dve godine.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.