Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kolika KAZNA u Srbiji čeka onog ko zapali SRPSKU, a kolika onog ko zapali AMERIČKU zastavu?

Ilustr/ NB

Kolika KAZNA u Srbiji čeka onog ko zapali SRPSKU, a kolika onog ko zapali AMERIČKU zastavu?

U srpskom zakonodavstvu je definisano paljenje zastave kao povreda ugleda jedne države.​

Srbija
Izvor: Telegraf

Donald Tramp ozbiljno je pripretio svima koji pomisle da zapale američku zastavu. Novoizabrani američki predsednik verovatno je bio ponet protestima širom Amerike kada su mnogi izlazili na ulice paleći američku zastavu, pa je odlučio da tome stane na put i oglasi se na svom Tviter profilu. U srpskom zakonodavstvu je definisano paljenje zastave kao povreda ugleda jedne države.

"Nikom ne bi trebalo da bude dozvoljeno da zapali američku zastavu – a ako to uradi, mora da bude posledica – možda gubitak državljanstva ili godinu dana u zatvoru", napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.

U članu 173. Krivičnog zakonika navodi se da:

“Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca”

Ista situacija važi i za paljenje zastave strane države ili međunarodne organizacije koja je definisana članom 175. Krivičnog zakonika:

“Ko javno izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu, grb ili himnu,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca“.

"Računa se kao povreda ugleda države, ali ima i dublje implikacije, pa se može voditi i kao prekršaj, raspirivanje verske ili nacionalne mržnje, podizanje na linč nacije i slično. U praksi nema mnogo takvih slučajeva" – navodi advokat Dušan Danković.

Srpski zakon je nedvosmislen – niko ne bi smeo da pali nijednu zastavu na teritoriji Srbije, jer je to akt mržnje, a kazne su podjednake.