Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KOME VERUJEMO? Štedeti u bankama ili u SLAMARICI?

Foto: RTS printscreen

KOME VERUJEMO? Štedeti u bankama ili u SLAMARICI?

Stanovnici Srbije u banakama imaju oko 8.5 milijrdi evra štednje.

Srbija
Izvor: RTS

Prosečan stanovnki Srbije mesečno uštedi 4.200 dinara, što je oko 34 evra prema akruelnom kursu. Primera radi, Rumuni uštede 46, Mađari 52, Hrvati 57, a Austrijanci skoro 220 evra mesečno.

"Više od polovine građana izjavilo je da je u protekle dve ili tri godine uštedelo isti iznos. Trećina je uštedela manje, kažu zato što su im porasli troškova života, dok su im prihodi ili nepromenjeni ili smanjeni", kaže Asgar Lohner iz Istraživačke agencije "IMAS Internacional".

Na svim štednim računima u Srbiji na kraju septembra bilo je 8,5 milijardi evra, što je preko 200.000 miliona "evropskih novčanica" više nego u istom periodu prošle godine.

RTS navodi da je štednja u dinarima dostigla 49 milijardi, ali i dalje čini svega 4,4 odsto ukupne štednje. Kamate su i u jednom i u drugom slučaju niske – uz oročenje na 12 meseci do jedan odsto za evre i do 4,5 odsto za dinare.

Ono što ne raduje banke koje posuluju u Srbiji jeste činjenica da trećina ukupnog stanovništva u našoj zemlji naprosto ne veruje bankrima i i dalje se opredeljuje za "kućnu slamaricu".