Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Komunalci najavili štrajk: ILI VEĆE PLATE, ILI HAOS!

Foto: dnevnik.rs

Komunalci najavili štrajk: ILI VEĆE PLATE, ILI HAOS!

Komunalci predali zahteve Vladi Srbije, najvaljuju haos ako se ne prihvate!

Srbija
Izvor: Novosti.rs

Oni traže od Vlade Srbije povećanje zarade za 7,6 odsto, u suprotnom, komunalci će 29. novembra organizovati veliki protest ispred zgrade srpske Vlade.

Kako naglašavaju, oni traže plate više samo za procenat, za koliko će od Nove godine biti viša minimalna cena rada. Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Milan Grujić kaže da više od 68.000 komunalaca rade u veoma teškim uslovima, a da su pritom nepravedno kažnjeni umanjenjem plata.

"Naše zarade su za oko 20 odsto manje od prosečne srpske plate. Oko petine radnika prima samo minimalac, a prosek komunalaca je za 20 odsto niži od plate u privredi. U opštinama na jugu zemlje situacija je još gora", navodi on.

Sagovornik "Novosti" objašnjava da u komunalnoj delatnosti zaposleni primaju u proseku 36.000 dinara. Po njemu, oni su najugroženiji sektor, a iako nisu korisnici budžeta, njima su smanjene plate i na taj način pune budžet.

"Komunalna delatnost se sama izdržava, mi prodajemo vodu, iznosimo smeće i od toga isplaćujemo plate. Zbog lošeg tretmana zakona o budžetskom sistemu okarakterisani smo kao indirektni korisnici budžeta. Tražimo da se to promeni u propisima, pošto je na taj način naneta velika nepravda ljudima koji rade najteže poslove", naglašava Grujić.

Vlada se prilikom korekcija plata zaposlenih u zdravstvu i prosveti, kažu u sindikatu, nije setila komunalnih radnika, čije su prosečne plate mnogo niže, a uslovi u kojima rade u nekim sredinama čak na nivou ljudske izdržljivosti.


 


bordzija:  
Komunalci su počeli sa pretnjama, a do jučer nisu imali niti zaposlenja. Probajmo da ih se stavi na neke od fizičkih poslova, omah bi se razbežali. Kolika im je plata kada se žale ? Velika i nije im dovoljno !

05.11.2016 20:23h    37     41