Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KONKRETNIJA POMOĆ: Za prvu bebu uskoro će se dobijati 100.000 dinara

Foto: loznicainfo.com

KONKRETNIJA POMOĆ: Za prvu bebu uskoro će se dobijati 100.000 dinara

Srbija bi trebalo do kraja godine da dobije novi zakon o finansijskoj podršci porodici. Za prvu bebu u porodici dobijaće se 100.000 dinara.

Srbija
Izvor: sputniknews.com

Takođe, kako je tom listu rečeno u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, biće povećana i finansijska pomoć porodicama sa dvoje, troje i četvoro dece.

Kako su potvrdili iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, najznačajnije povećanje pomoći biće u slučaju prvog deteta, jer je do sada država majkama uplaćivala jednokratnu pomoć od 39.345,83 dinara.

Uvećanje iznosa za drugo, treće i četvrto dete biće neznatno u odnosu na trenutnu sumu koja se isplaćuje, kažu iz Ministarstva i dodaju da će se ta pomoć, kao i do sada, isplaćivati u 24 mesečne rate.

Usvajanjem novog zakona o porodici povraćaj PDV-a na opremu za bebe definitivno odlazi u istoriju, navodi dalje „Blic“, i dodaje da će umesto toga roditelji dobijati paušal od 5.000 dinara. On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka za prvo dete i uz prvu ratu pomoći za drugo, treće i četvrto dete.

Primenom tog zakona proizilazi da će roditelji, koji su do sada imali pravo na povraćaj PDV-a, na taj način dobijati manje novca, ali će, sa druge strane, biti povećan ukupan broj roditelja koji će dobijati pomoć države.