Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Konstituisan novi saziv Parlamenta

Foto: Tanjug

Konstituisan novi saziv Parlamenta

Posle polaganja zakletve predsedavajući Dragoljub Mićunović proglasio je jednočasovnu pauzu, posle koje će poslanici nastaviti razmatranje dnevnog reda, izbor predsednika i potpredsednika skupštine

Srbija
Izvor: Agencije/NB

Skupština Srbije konstituisana je danas potvrđivanjem mandata poslanika, koji su zatim položili zakletvu.

Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi, navodi se u zakletvi koju su poslanici pročitali. U sali su 242 poslanika.

Posle polaganja zakletve predsedavajući Dragoljub Mićunović proglasio je jednočasovnu pauzu, posle koje će poslanici nastaviti razmatranje dnevnog reda, izbor predsednika i potpredsednika skupštine, kao i imenovanje generalnog sekretara.

Konstitutivnoj sednici predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke, a pomažu mu četiri najmlađa poslanika - Ivana Nikolić (SNS), Stefana Miladinović (SPS), Aleksandra Belačić (SRS) i Miloš Bošković (Dosta je bilo).

Mićunović je na početku rada rekao da je on ne samo po godinama najstariji već i po poslaničkom stažu jer je u parlamentu od 1990. godine. On je pozvao poslanike, a kako je naveo naročito one koji su prvi put ušli u Skupštinu, da čuvaju dostojanstvo parlamenta, pre svega od sebe samih, a onda i od svih drugih delova vlasti, koji bi možda hteli na razne načine da ga uzurpiraju.

- Čuvajmo dostojanstvo u svim vidovima, mi smo nosioci zakonodavne vlasti i nikakva vlast ne može biti iznad - rekao je Mićunović.

Smatra se da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

SNS sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DŠ-Dveri po 13 mandata.

Lista koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) predložiće za predsednika Skupštine Maju Gojković, a za potpredsednike Veroljuba Arsića, Konstantina Arsenovića i Vladimira Marinkovića, najavio je danas budući šef poslaničke grupe te partije Aleksandar Martinović.