Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KOSAČOV: Nisu shvatali oni koji su priznali Kosovo da su OTVORILI PANDORINU KUTIJU

Foto: in4s.net

KOSAČOV: Nisu shvatali oni koji su priznali Kosovo da su OTVORILI PANDORINU KUTIJU

​Dvostruki aršini međunarodne zajednice sada su vidljiviji nego ikad.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti, ocenio je predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

Govoreći o „slučaju Katalonije“, u kojoj je u nedelju održan referendum o nezavisnosti, Kosačev je izneo nekoliko stavova u vezi sa referendumom, kao i nekoliko pretpostavki o tome kako bi situacija dalje mogla da se razvija.

Pre svega, u pitanju je međunarodni aspekt, istakao je ruski zvaničnik, a prenosi Glas Moskve.

„Oni koji su imali ulogu u raspadu Jugoslavije i koji su priznali Kosovo, silom odvojeno povredom suvereniteta Srbije, možda su shvatili da su otvorili Pandorinu kutiju koju će sada biti izuzetno teško zatvoriti. Politička ekspeditivnost uništava princip i to je glavni zaključak“, rekao je Kosačev i dodao da postoji i humanitarni aspekt.

Istovremeno je prognozirao da će Katalonija posle referenduma i dalje biti deo Španije, ali uz širu autonomiju.

Kosačev smatra da se glasanje na referendumu ne može ignorisati, a kao razlog za optimizam vidi to što su Madrid i Barselona pokazali spremnost na dijalog.

„Zbog toga verujem da će scenario najverovatnije biti dugi pregovori nakon kojih će Barselona ostati deo Španije, ali pod novim uslovima uz širu autonomiju“, rekao je Kosačev.

Ipak, upozorio je da je taj scenario ostvariv ukoliko nijedna strana ne izazove sukob što „nije isključeno“.