Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kosmet - novo žarište ISIL u Evropi!

Ilstr.Nb

Kosmet - novo žarište ISIL u Evropi!

Albanci sa Kosmeta rekorderi po broju džihadista u Evropi!

Srbija
Autor: www.rt.com, Nb

U tekstu koji je objavljen na uglednom portalu www.rt.com na engleskom jeziku, navodi se da lokalne albanske vlasti i umereni muslimani za krizu i ekstremizam krive mrežu ekstremističkih sveštenika potpomognutih novcem iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i drugih arapskih zemalja.

Finansiranje se vrši putem sumnjive mreže privatnih donacija, Mercurial dobrotvorne organizacije i islamskog stipendiranja, i na taj način se širi „brend“ islama pod nazivom Vehabizam, tvrdokorne sekte koju Saudijska Arabija podržava.

Saudijske dobrotvorne organizacije su preplavile Kosovo nakon balkanskih ratova, nudeći novac za izgradnju džamije i pomoći siromašnima u zamenu za pridržavanje strožijih svakodnevnih normi, kao što je nošenje marame na glavi.

Istražitelji kažu da Saudijska Arabija ulaže milione dolara u širenje vehabizma na Balkanu. Al Vakf Al Islamija, jedna od zatvorenih organizacija, je donirala 10 miliona evra od 2000. do 2012. Od tog novca, više od 1 milion evra je potrošeno za izgradnju zgrade džamije.

Oko 1,5 miliona evra je „nestalo“ kroz nenamensko podizanje gotovine pa policija nije mogla da uđe u trag novca. Samo sedam odsto budžeta organizacije je da brine za siročad, odnosno na „socijalnu pomoć“ odlazi najmanje sredstava.