Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač: Nema dogovora o deblokadi Srbije

Screenshot

Kovač: Nema dogovora o deblokadi Srbije

Nismo postigli sporazum, ali smo blizu. Kada se dogovorimo sa Srbijom, javnost će znati, rekao je Kovač

Srbija
Izvor: N1TV

Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade otvaranju Poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji još nije postignut.

Kada bude, javnost će o tome biti obaveštena, kaže hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, a prenosi N1.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je u četvrtak u Briselu da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi sa otvaranjem Poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i da bi to trebalo da bude potvrđeno sledeće nedelje na sastanku ambasadora država članica EU.

Mediji u Srbiji takođe su objavili da je Hrvatska dala pismenu saglasnost Srbiji za otvaranje Poglavlja 23, što je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske demantovalo, saopštivši da je reč o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

Ministar Kovač rekao je tim povodom da je razgovarao s komesarom Hanom o tome u utorak uveče u sklopu posete Parizu, ali da dogovor još nije postignut, ističući da hrvatski zahtevi moraju biti uvaženi.

- Mi smo razgovarali tom prilikom i o tom mogućem rešenju. Očekujemo ovih dana da postignemo dogovor. Još ga nismo u potpunosti postigli. Kad ga postignemo, onda ćemo o tome hrvatsku i evropsku javnost jasno informisati. Za sada, ja se ne bih prepuštao nekakvim spekulacijama. Mi tako ne radimo. Mi smo diskretni, ozbiljni... Ne puštamo nekakve informacije u strane medije o nekakvim pregovaračkim procesima. To je previše ozbiljna stvar. Mi tako ne funkcionišemo - kazao je Kovač.

Povodom pisanja srpskih medija o toj temi, hrvatski ministar je naveo da se u Srbiji piše puno toga bez ikakvih osnova.

- Ono što vam mogu reći je da Hrvatska zaista, a to sam već rekao nekoliko puta, razgovara s Evropskom komisijom, zemljama članicama i holandskim predsedništvom EU o rešenju. Želimo pronaći rešenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahteve. Bez ispunjavanja tih zahteva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo - poručio je Kovač.