Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač o Srbiji i poglavlju 23: Na pragu smo rešenja!

Miro Kovač/ Foto: N1 printscreen

Kovač o Srbiji i poglavlju 23: Na pragu smo rešenja!

Koristeći se metaforom, on je trenutnu poziciju Srbije opisao kao poziciju nekoga ko želi da upiše fakultet, ali da prvo mora položiti prijemni ispit.

Srbija
Autor: NB

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavio je da je na pragu pronalaženje rešenja za otvaranje poglavlja 23 Srbije u pregovračkom procesu sa Evropskom unijom.

Koristeći se metaforom, on je trenutnu poziciju Srbije opisao kao poziciju nekoga ko želi da upiše fakultet, ali da prvo mora položiti prijemni ispit. Prema njegovim rečima, na Hrvatskoj je, kao ravnopravnoj članici Evropske unije, da zajedno sa ostalim kolegama iz tog saveza postavi jasne kriterijume prijemnog ispita, odnosno otvaranja poglavlja 23 pregovora Srbije i EU.

"U kontaktu smo sa Holandijom i svim zemljama EU, ali ima dosta nejasnoća u procesu. Ideja je da Srbija bude u mogućnosti da otvori to poglavlje, ali, ako želite upisati fakultet, morate položiti prijemni ispit. Prijemni su pregovori o kriterijumima i o merilima za otvaranje poglavlja. Mi smo u fazi da počnemo pregovarati o štivu za prijemni. Hrvatska je rekla koja je to štivo, koji su naši kriterijumimi - saradnja sa Tužilaštvom koja podrazumeva prihvaćanje presuda, poštovanje manjinskih prava, pa i hrvatske manjine, za koju želimo da ima zagarantovano mesto u Skupštini Srbije. Treća stvar je tzv. regionalna jurisdikcija, gde kažemo da srbija ne može biti nadležna za sukobe za ratne zločie, pa i one na teritoriji Hrvatske", istakao je Kovač.

Napomenuo je i da se odnosi između Srbije i Hrvatske trenutno relaksiraju, ali da njih "povremeno opterećuju natpisi u štampi koji Hrvatsku dovode u vezu sa ustaštvom i fašizmom", što je Kovač odbacio kao poluinformacije i napade od strane medija izvan Hrvatske.

"Fašizacija društva, pretnja ustaštvom- sve je to teledirigovano iz nekih drugih zemalja. Hrvatska ima ustav koji neguje vrednosti kao što su sloboda, jednakost, nacionalna jednakost. Na izvršnoj vlasti je da štiti te vrednost, naš zadatak je da ako nekom sovjim angažmanom ugrožava te vrednosti, mi moramo te aktere javno prepoznati i suzbijati", podvukao je Kovač.

Šef hrvatske diplomatije je na vanrednoj konferenciji za novinare istakao nekoliko puta da Hrvatska predano radi na ulasku Srbije u Evropsku uniju, kao i da su stabilnost i prosperitet jugoistične Evrope cilj za koji se zvanični Zagreb zalaže.

Odnose sa zemljama u okruženju, ocenio je kao vrlo dobre i naveo je da je potrebno da se zvaničnici zemalja iz regiona češće sastaju i da pronalaze rešenja kroz dijalog, a od nove vlade u Beogradu očekuje saradnju koja će doprineti dobrobiti Hrvata i Srba i svih naroda i država na ovom području.

Na pitanje novinara u vezi sa fašističkim ispadima ministra kulture Zlatka Hasanegovića, Miro Kovač je rekao da nikada nije čuo za takve izjave, pogotovo ne za izjave Hasanvegovića kao ministra u vezi sa revitalizacijom ustaštva.

Na samom kraju konfenerencije, istakao je da veruje u opstanak vlade u Hrvatskoj, uprkos trenutnoj krizi.