Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač: Suđenje za ratne zločine u Srbiji je kao da Nemačka sudi nekom posle svetskih ratova

YT Screenshot

Kovač: Suđenje za ratne zločine u Srbiji je kao da Nemačka sudi nekom posle svetskih ratova

Kovač rekao da je osnovni problem u Zakonu o univerzalnoj jurisdikcij, po kome se omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, što je on uporedio sa Nemačkom i suđenjem za zločine posle Drugog svetskog rata

Srbija
Izvor: Tanjug

Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijuma, pre svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da planira da poseti Srbiju.

- Hrvatska je podržala otvaranje pregovora sa Srbijom, ali ići dalje u pregovorima znači ispuniti kriterijume gde je osnovni među njima vladavina prava - rekao je Kovač prilikom posete Bratislavi na Univerzitetu Komenski.

Napominjući da je Srbija od 2012. kandidat, da je prva konferencija o pristupanju održana u janurau 2014. a prvo poglavlje otvoreno gotovo dve godine kasnije, jer su Nemačka i Britanija insistirale na dijalogu Beograda s Prištinom, Kovač je kazao da "tada niko nije govorio o blokiranju", prenela je Hina.

Kako tvrdi, osnovni problem je zakon u univerzalnoj jurisdikciji koji omogućuje sudovima u Srbiji da sude za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo počinitelja ili žrtava.

- To je potpuno ludo - rekao je Kovač, navodeći da su "planovi o ratu smišljeni u Srbiji i taj se zakon mora promeniti, on je štetan i za dobrosusedske odnose i za stabilnost Evrope".

- To je kao da je Nemačka sudila za ratne zločine nakon Drugog svetskog rata - kazao je Kovač.

On je dodao da Hrvatska i dalje podržava proširenje i želi susede u EU, prema njegovim rečima, EU je najbolja stvar koja se dogodila na ovim širim prostorima.

Posle poseta BiH, Mađarskoj, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Austriji i Slovačkoj, Kovač je najavio i da će posetiti Srbiju, koja je odložena zbog vanrednih parlamentarnih izbora, navodi Hina.