Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KREĆE INICIJATIVA: Evo koliko ćemo tražiti od Nemačka na ime RATNE ODŠTETE!

Ilustracija: DW

KREĆE INICIJATIVA: Evo koliko ćemo tražiti od Nemačka na ime RATNE ODŠTETE!

Preko 200.000 građana Srbije nije naplatilo ratnu odštetu od Nemačke zbog nacističkih zločina tokom Drugom svetskog rata.

Srbija
Izvor: balkan.info

Prema proračunima Udruženja žrtava Drugog svetskog rata, Nemačka duguje Srbiji 290 milijardi evra ratne odštete, i to samo na ime prinudnog rada.

"Zajednica udruženja žrtava Drugog svetskog rata Srbije pokrenuće inicijativu da se obnove pregovori sa Nemačkom u vezi sa plaćanjem obeštećenja", izjavio je predsednik Upravnog odbora Zajednice Dragan Novović.

On je naveo da više od 200.000 građana Srbije nije uspelo do danas da naplati odštetu od Nemačke posle Drugog svetskog rata, bilo u svoje, ili u ime svojih predaka, tako da i te kako ima "materijala" za pokretanje takve inicijative.

"Naša organizacija ima 90.000 članova, a naknadama za prinudni rad, koje su Nemačka, Austrija i Mađarska isplatile između 2001. i 2008. godine, obuhvaćeno je manje od tri odsto oštećenih u ratnim zbivanjima", kazao je Novović, a prenosi portal "balkanuzivo.net".

Prema njegovim rečima, obeštećenje su dosad dobili oni koji su preživeli kocentracione logore i koji su bili živi 1999/2000. godine, međutim, novac nisu dobili njihovi naslednici, ratni zarobljenici, odnosno pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije koji su bili u vojnim logorima.