Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KREMLJ: Amerika ne bi smela da se meša u odnose Srbije i Rusije

Foto: kudago.com

KREMLJ: Amerika ne bi smela da se meša u odnose Srbije i Rusije

​Američki diplomata je grubo tražio od Beograda da preispita svoju saradnju sa Rusijom.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u komentaru na izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da je Ji, koji je 23. i 24. oktobra posetio Beograd, dozvolio sebi niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje rusko-srpske saradnje.

Američki diplomata je grubo tražio od Beograda da preispita svoju saradnju sa Rusijom i fokusira se isključivo na približavanje Evropskoj uniji, piše Glas Moskve.

On je takođe neprimereno emocionalnim izrazima govorio protiv davanja imuniteta i privilegija Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

„Podsećamo da Sjedinjene Američke Države nisu članice Evropske unije i verovatno zbog toga ne znaju da mnoge članice EU u velikom obimu sarađuju sa Rusijom na obostrano korisnoj osnovi. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa“, ističe se u dokumentu.

Što se tiče Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, Ministarstvo navodi da se Amerikanci izgleda pretvaraju da ne znaju o pomoći koju Centar već nekoliko godina pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i članicama EU i NATO-a, u prevazilaženju posledica prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskom rukom, kao i obuci relevantnih stručnjaka.

„Između ostalog, izvršeno je deminiranje srpske teritorije, otkriveno je i likvidirano hiljade eksplozivnih predmeta koji su ostali nakon bombardovanja NATO-a 1999. godine, uključujući i municijom sa osiromašenim uranijumom. Pozivamo naše američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.