Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kusturica: KASTRO je bio sličan SVETOM SAVI

Foto: mnemagazin.me

Kusturica: KASTRO je bio sličan SVETOM SAVI

"Da nije bilo Fidela Kastra, danas bi i u Patagoniji govorili engleski, rekao mi je u Havani Gabrijel Garsija Markes", izjavio je srpski reditelj Emir Kusturica

Srbija
Izvor: Blic

Bilo je to vreme, kaže Kusturica, kada su Klintonovi primali pokojnog Markesa na večere i kada su hteli da popravljaju odnose sa Kubom.

"Kakav trijumf, mislio sam, Amerika želi da popravlja odnose sa malim ostrvom. Desilo se to tek osam godina kasnije kada je Obama stigao i pokušao da zagrli Raula, a ovaj mu na očigled čitavog sveta brže - bolje skinuo ruku sa ramena. Koliko god treba imati rezerve prema takvim namerama, mislim da je Kastrova Kuba bila za Amere izuzetak", komentariše Kusturica.

Reditelj kaže da je "komandante" Kastro "ljudina koja je preživela više od 500 atentata". Pita se kako ga onda nisu uvažavali i ovi što nisu hteli da ga likvidiraju.

"Nikada nije izneverio narod, kada izuzmemo brod na kojeg je natovario lopove i poslao ih u Majami, stajao je uvek iza njega. Kako je počeo, tako je i završio. Da ne spominjem kako je savladavao krize, na koji način svet, kada su najviše posle poraza SSSR-a, jedan za drugim mali narodi krenuli nizbrdicom. Tada je čitav svet šaputao kako će Kuba propasti čim Kastro umre", naveo je Kusturica.

On smatra da Raulova Kuba neće ništa manje biti socijalistička od ove koju je Fidel ostavio.

"Ostrvo je to! I još nešto što ne može biti, a da nije najjači argument naroda, Fidel i Sveti Sava su imali jednu sličnost. Obojica su udoban život i komfor zamenili za život koji je, usled takvih ideja, učinio da se pravo na ishranu, pravo na život, ne može zameniti za život humanitarnog prava, pod kojim mnogo malih naroda izdiše. Nije on samo učinio ono, što Markes kaže, za odbranu Hispanika u Severnoj i Latinskoj Americi. On je za sve nas bio i ostavio svetionik uzvišenih", saopštio je iz Argentine Emir Kusturica, a prenosi Blic.