Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LABAVI VEZA! Prvi čovek ruskih interesa u Srbiji degradiran, u koga se RUSIJA OVDE UZDA?

Sergej Železnjak degradiran/ Foto: rtcg.me

LABAVI VEZA! Prvi čovek ruskih interesa u Srbiji degradiran, u koga se RUSIJA OVDE UZDA?

Dosad najbitniji čovek za odnos Ruske Federacija i političkih stranaka na Balkanu potpuno je degradiran, pa se postavlja pitanje kakav odnos sa Rusijom će imati stranke koje su potpisale "saradnju" sa Jedinstvenom Rusijom?

Srbija
Autor: Nova borba

U diplomatskim krugovima Sergej Vladimirovič Železnjak je važio za ključnog čoveka Ruske Federacije za saradnju sa političkim strankama na čitavom Balkanu, pa samim tim i u Srbiji. Do nedavnih parlamentarnim izborima u njegovoj zemlji obavljao je dužnost predsednika odbora Dume za međunarodne odnose.

Stav da je imao uticaja u politička dešavanju u našoj zemlji proizilazi iz činjenice da je upravo bivši potpredsednik ruske Dume najzaslužniji za potpisivanje sporazuma o saradnji nekolicine srpskih stranaka sa Jedinstvenom Rusijom (JR), čiji je lider premijer te zemlje Dmitrij Medvedev.

Naime, sporazum sa JR su dosad potpisale Demokratska stranka Srbije, pokret Dveri, Srpska narodna partija, Treća Srbija, ali i najveća stranka u Srbiji - Srpska napredna.

O Sergeju Železnjaku su srpski mediji pisalo povremeno, uglavnom u kontekstu da ima veliki uticaj na politička dešavanja u Srbiji, a njegov stav o raspisivanju referenduma o pridruživanju Srbije NATO-u, koji je trebao biti održan kada i poslednji parlamentatni izbori u Srbiji, podržali su DSS i Dveri, dok je Treća Srbija bila protiv toga smatrajući da je za takav vid izjašnjavanja prerano. SNP je bio uzdržan, dok iz najveće stranke u Srbiji nije bilo nikakvih komentara po pitanju toga, ali do takvog referenduma nije ni došlo.

Diskutabilno je koliki je realan uticaj Sergeja Železnjaka na srpske partije zaista bio, što dovodi u pitanje i njegov kvalitet rada, pošto su letnja dešavanja u Beogradu pokazala da su se stranke potpisnice različitih ugovora o saradnji sa JR praktično mimoišle u stavovima. Primer predstavljaju protesti Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd", odnosno beogradski protesti zbog rušenja u Savamali.

Tada je Železnjak jasno rekao da smatra da iza toga stoje ljudi bliski Stejt departmentu u Srbiji, što je tadašnja liderka DSS-a Sanda Rašković Ivić negirala, a članovi stranke, iako nikad nisu deklarativno podržali proteste, bili su prisutni na istima. S druge strane, Dveri su ostale "neutralne", pošto su stale iza Železnjakovog stava da je SAD umešao prste u organizovanje protesta, ali su više puta javno kritkovali vladajuću SNS da se mora suočiti sa bespravnim rušenjima i "pogurati" Tužilaštvo u Srbiji.

Nije opravdao očekivanja u Rusiji

Železnjak je imao nameru da pred vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, koji su održani 24 aprila, utiče na formiranje koalicije patriotskih snaga, u čemu nije uspeo, što zajedno sa izgubljenom bitkom za održavanje referenduma o NATO-u dovodi do toga da je visoko rukovodstvo Rusije bilo razočarano Železnjakovim radom. To je dovelo do njegove smene odmah posle parlamentarnih izbora u Rusiji, kako sa mesta poptredsednika Dume, tako i sa mesta predsednika Odbora za međunarodne odnose.

"Odbio sam da podržim tu inicijativu koja je potekla od strane g Železnjaka, da na dan izbora ove godine bude i referendum. Mislim da to nije bilo pametno, a i pokazalo se tako. Jasno je da ni zvanična država Rusija nije stala iza toga. Mislim da je i to jedan od razloga za ovu vrstu političke degradacije", rekao je predsednik Treće Srbije Miroslav Parović za Novu borbu, komentarišući Železnjakovu indiciju da se u Srbiji raspiše referendum o ulasku u NATO pakt.

Miroslav Parović i zamenik guvernera Sevastopolja Evgenij Dubovik na Krimu/ Foto: Treća Srbija

Ipak, bivša članica Demokratske stranke Srbije Dragana Trifković, koja je i sama bila učesnica pregovora DSS-a i JR, smatra da je Železnjak postigao odlične rezultate po pitanju saradnje najveće ruske stranke sa političkim opcijama na Balkanu.

"Prilikom mog boravka na izbornom kongresu Jedinstvene Rusije u Moskvi, imala sam priliku da porazgovaram sa kolegama iz raznih političkih partija iz regiona (CG, BiH, BJRM), sa kojima JR sarađuje. Svi su dali pozitivne ocene o razvoju saradnje sa JR i doprinosu gospodina Železnjaka na tom polju. Visoko bih ocenila zalaganje Sergeja Železnjaka i neke nove korake koje je JR preduzela u saradnji sa srpskim partijama. Nadam se da će s druge strane, i naše stranke uložiti dodatne napore da poboljšaju odnose balkanskih zemalja sa Rusijom, jer smatram da je to od izuzetne važnosti", rekla je Trifkovićeva za naš portal.

Dragana Trifković na Krimu/ Foto: interpretermag.com

Uprkos takvom stavu Dragane Trifković, očito je da je zvaničnoj Moskvi nešto zasmetalo po pitanju Železnjakovog delanja na Balkanu, što je lako zaključiti iz prvih koraka bivšeg potpredsednika Dume, koji je pre nekoliko godina najveće poverenje imao u ondašnju opozicionu naprednu stranku.

Najdužu saradnju sa JR i Sergejom Železnjakom ima zapravo sam SNS, koji je još 2010. verifikovao dobre odnose sa Putinovom strankom. Ondašnji lider naprednjaka Tomislav Nikolić je potpisao sporazum, ali nakon izborne pobede te stranke 2012. godine, SNS je odlučio da nastavi spoljnu politiku svojih prethodnika i da ostane privržen evrointegracijama, te samo "partnerskom odnosu" sa Kinom i Rusijom.

Nakon što je Železnjak "pao" sa svih državnih funkcija u Rusiji, postavlja se pitanje da li će najveća ruska stranka nastaviti ideju saradnje sa "Železnjakovim strankama u Srbiji", ili će doći do nekakvih promena. Naposletku, biće zanimljivo videti i kako će JR oceniti dosadašnje partnerstvo sa strankama u Srbiji kojima je ukazala poverenje i podršku.

Do momenta objavljivanja teksta, Nova borba nije dobila odgovore na pitanja u vezi sa radom i kasnijom smenom Sergeja Železnjaka od parlamentarnog pokreta Dveri.

Sergej Železnjak i Nenad Popović potpisuju sporazum o saradnji JR i SNP-a / Foto: SNP

O ovoj temi od partije koja se hvali da ima najbolju saradnju sa Rusijom, odnosno od SNP-a Nenada Popovića, naš portal nije dobio odgovore na pitanja dostavljena mejlom, a nakon nekoliko telefonskih razgovora sa generalnim sekretarom stranke, potpredsednikom i pr-om, obećano je će SNP odgovoriti na pitanja. Do toga nije došlo ni tri dana po dostavljanju istih

 


Danko B. Marin:  
Predigra pred pravu igru, Rusija ovde favorizuje neke degenerike dok ne krene u pravi hed hantin za ekipu koja je apsolutno dobitna po svemu ...

25.10.2016 07:29h    96     83


Rus:  
Taj politicar predstavlja liberalne krugove tako da nista dobro nije mogao doneti Srbiji! On je samo manipulisao i sebe predstavljao kao nekog velikog igraca a ovde u Rusiji ga niko ne voli! Prosao je u Dumu jer nije silazio sa ekrana inace niko, ko ga zna , nema dobro misljenje o njemu posebno oz vojske

30.10.2016 16:22h    83     79


Biljana:  
Gospodin Zeljeznjak je u Srbiji saradjivao sa svim partijama i nakvise sa Vucicem! Ta politika mi nije bila jasna i ja sam gledala na jutjub kanalu njuz fronta, komentare naseg coveka koji zivi tamo i poznaje sve te politicare,gde je on kritikovao politiku Zeleznjaka,pa me ne cudi sto je smenjen.

30.10.2016 16:27h    80     80


Boban stosic:  
Za mene je jasno da je politika Zeleznjaka u Srbiji bila losa.. o tome je Ruskim medijima govorio i Dragan Stanojevic,koji je jedan od najupucenijih u politicke procese u Rusiji. Govorio je na Ruskoj tv da polotika Zeleznjaka nije bila definisana i pogresna je sto se i potvrdilo.

30.10.2016 16:18h    76     81