Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lajčak i Han tvrde da će EU ostati posvećena proširenju

MiroslavLajčak i Johanes Han/ Foto: euractiv.com

Lajčak i Han tvrde da će EU ostati posvećena proširenju

Han je rekao i da je ove godine moguće otvoriti još četiri poglavlja, a neki od njih se bave obrazovanjem i kulturom.​

Srbija
Izvor: Agencije

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han i šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak istakli su danas da će Evropska unija ostati posvećena politici proširenja, bez obzira na odluku građana Velike Britanije da njihova zemlja izađe iz EU. Kao dokaz istrajnosti u politici proširenja, Lajčak i Han ističu otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom.

Šef diplomatije Slovačke, koja predsedava EU, rekao je da Velika Britanija izlazi iz EU, ali da podrška za proširenje i dalje postoji, te da nije slučajnost što je to prioritet slovačkog predsedavanja.

"Postoji dobar razlog za to, a to je da se proces proširenja pokazao kao najbolji put za pozitivne reforme društva naših sudseda", rekao je Lajčak.

On je naglasio da Slovačka zato želi da zemlje koje su deo procesa pregovaranja opipljivo osete da se taj proces pomera.

"Otvaranjem poglavlja sa Srbijom primenjujemo naše prioritete predsedavanja i šaljemo dobar signal ostalim zemljama", rekao je Lajčak.

I evropski komesar Johanes Han podsetio je da je na samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Parizu pokazana posvećenost procesu proširenja zapadnog Balkana, kao strateškom cilju EU, koji treba da zaokruži razvoj Evorpske unije.

Han je rekao i da je ove godine moguće otvoriti još četiri poglavlja, a neki od njih se bave obrazovanjem i kulturom.