Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lajčak pozdravio otvaranje poglavlja

Foto: www.esiweb.org

Lajčak pozdravio otvaranje poglavlja

Ministar inostranih poslova Slovačke, zemlje koja do kraja godine predsedava EU, Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

Srbija
Izvor: Tanjug

"Verodostojni proces proširenja je jedan od naših prioriteta tokom predsedavanja EU. Srbija je uradila svoj deo posla ispunjavanjem uslova za otvaranje ta dva poglavlja“, naglasio je Lajčak.

Lajčak ističe da je EU sada, sa svoje strane, ispunila svoje obećanje i da je konačni početak pregovora realan.

Međuvladina konferencija, kako se navodi iz Ministarstva spoljnih poslova Slovačke, koja će otvoriti dva poglavlja predviđena je za kasnije ovog meseca.

Lajčak je, takođe i na svom Tviter nalogu napisao „Zeleno svetlo za Srbiju, za otvaranje poglavlja u pristupnom procesu. Pregovori će konačno uskoro početi. Ovo je prvi rezultat prioriteta slovačkog predsedavanja“.

Komitet stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) usvojio je, u ime Evropskog saveta, zajedničku evropsku poziciju za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije.

Ambasadori zemalja članica su danas bez rasprave potvrdili konsenzus postignut u utorak kada su se svih 28 država članica usaglasile oko zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

Time je dato ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosude i osnovna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbednost.

U Briselu se navodi da su u pitanju dva najvažnija poglavlja u pristupnim pregovorima svake zemelje, jer se bave usklađivanjima propisa u oblasti vladavine prava.

Posle današnje odluke COREPER-a, slovačko predsedavanje bi trebalo da sazove Međuvladinu konferenciju na kojoj bi, uz prisustvo nadležnih ministara, Srbija otvorila nova poglavlja u svom prisupnom procesu.

Iz slovačkog predsedavanja EU poručuju da se konferencija na kojoj će se otvoriti dva poglavlja očekuje u drugoj polovini jula.