Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lavrov podsetio SAD: NAPADATE nas za Siriju, šta ste VI RADILI JUGOSLAVIJI?

Sergej Lavrov/ Foto: interaztv.com

Lavrov podsetio SAD: NAPADATE nas za Siriju, šta ste VI RADILI JUGOSLAVIJI?

Podsetiću da je agresija na SR Jugoslaviju bila povezana s napadima na ogroman broj civilnih ciljeva, rekao je Lavrov.

Srbija
Izvor: Tanjug

Sjedinjene Američke Države čak javno vređaju Rusiju optužujući je za ratne zločine u Siriji uprkos činjenici da su bombardovale civilne ciljeve u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za televiziju "Rosija 1"

Lavrov je to rekao u intervjuu za dokumentarni film pod naslovom "Doneo sam odluku. Jevgenij Primakov".

- Agresija na Jugoslaviju je svakako bila agresija. To je, inače, bio prvi oružani napad u Evropi na jednu suverenu državu posle 1945. godine - istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ako sada o tome govorimo, imajući u vidu ono što se događa u vezi sa Sirijom, zapadni partneri Rusije, na prvom mestu Amerikanci, ali i Britanici, u svojoj histeriji upućuju javne uvrede koristeći reči kao što su "varvarstvo" i "ratni zločini".

- Podsetiću da je agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju bila povezana s napadima na ogroman broj civilnih ciljeva, kao što su srpska televizija, mostovi kojima su putovali civilni putnički vozovi i još mnogi. Hiljade ubijenih, od kojih nekoliko stotina dece, 250.000 izbeglica niko se od tada nije setio - rekao je šef ruske diplomatije.

Kako je istakao, da Rusija, posredstvom Primakova, nije reagovala onako kako je on reagovao na to grubo kršenje međunarodnog prava, onda Rusija verovatno to dugo ne bi mogla sebi da oprosti, i njena istorija bi sadržala još jednu neprijatnu stranicu.

Da podsetimo, Primakov je bio premijer Rusije od 1998. do 1999, a u svojoj karijeri je bio i ministar spoljnih poslova, predsednik Vrhovnog Saveta Sovjetskog Saveza i šef obaveštajne službe, podseća Tas s.

On je 24. marta 1999. godine poleteo avionom u zvaničnu posetu Vašingtonu, ali je, u trenutku kada je leteo iznad Atlantskog okeana, saznao da je NATO počeo da bombarduje tadašnju Jugoslaviju.

Tada je Primakov odlučio da otkaže posetu i naložio da se avion preusmeri i vrati u Moskvu, u manevru koji je nazvan "Petlja Primakova", navodi ruska agencija.