Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LAVROV U BEOGRADU: Rusija i Srbija će uvek pružiti ruku jedna drugoj

Foto: Tanjug

LAVROV U BEOGRADU: Rusija i Srbija će uvek pružiti ruku jedna drugoj

Teme razgovora: aktuelna politička pitanja, stanje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i ekonomija.

Srbija
Izvor: glasmoskve.rs

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boravi u Beogradu u zvanićnoj poseti Srbiji, u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Na dnevnom redu njegovih razgovora sa srpskim zvaničnicima, kako se očekuje, biće i aktuelna politička pitanja i trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regionu i ekonomija, piše Glas Moskve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar Sergej Lavrov će danas prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru. Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma „Gaspromnjeft“ sa četiri miliona evra.

Planom posete predviđeno je da ruski ministar sutra uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću.

Lavrov i Dačić: Rusija i Srbija protiv nametanja izbora „s nama ili protiv nas“

Danas su pred nama veliki zadaci daljeg jačanja neiscrpnog potencijala srpsko-ruskog partnerstva, ubeđeni smo da postoje svi neophodni preduslovi za ispunjenje ovog zadataka, a glavni je tradicija prijateljstva i poverenja koja je prošla viševekovna iskušenja, ocenili su šefovi diplomatija Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

„Želimo da nastavimo sa radom na jačanju ove tradicije na sve moguće načine za dobrobit sadašnjih i budućih generacija naših zemalja“, poručili su oni u tekstu povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije“, navode dvojica diplomata u zajedničkom tekstu.

Ministri navode da su danas odnosi između Srbije i Rusije uzdignuti na nivo strateškog partnerstva, a da se politički dijalog razvija dinamično, u uslovima poverenja i razumevanja, redovno i na najvišem nivou.

Inače, 23. februara 1838. godine srpski knez Miloš Obrenović primio je u Kragujevcu prvog ruskog konzula u Srbiji Gerasima Vaščenka, čime je i ozvaničeno uspostavljanje diplomatskih odnosa. Uoči dolaska u Beograd, Lavrov je u Moskvi prisustvovao otvaranju izložbe posvećene jubileju, poručivši da su Rusija i Srbija uvek spremne da pruže ruku jedna drugoj, da međusobno poštuju svoje interese.