Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
LDP o Vračaru: Ne pristajemo na dogovor DS i Dosta je bilo

LDP logo

LDP o Vračaru: Ne pristajemo na dogovor DS i Dosta je bilo

Zbog demokratije kao simbola Vračara nećemo glasati za koaliciju demokrata i DJB, nećemo još jednu političku buvlju pijacu, navodi se u saopštenju LDP-a

Srbija
Izvor: Tanjug

Liberalno demokratska partija apelovala je danas na DS i SNS, kao dve liste koje su dobile najviše glasova na Vračaru, da pokažu spremnost za kompromis i spreče ponavljanje izbora u toj opštini, tako što će se formirati efikasna i ozbiljna vlast, kao pravi izraz volje građana.

Iz LDP, pred sutrašnju konstitutivnu sednicu skupštine te opštine, poručuju da je Vračar simbol demokratije i da zato neće pristati na dogovor DS i pokreta "Dosta je bilo", koji, kažu, kompromituje sve ono zbog čega je Vračar poseban, praveći od njega samo još jednu u nizu "političkih buvljih pijaca".

- Zbog toga ćemo na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici biti oštra opozicija ideji da se po svaku cenu mora doći ili ostati na vlasti - kaže za Tanjug odbornik LDP Mihailo Grupković.

On je rekao da LDP, kao i do sada, u tim dogovorima neće postaviti nijedan uslov za sebe, osim principijelnog i jasnog stava da vlast koja se formira mora biti izraz volje građana ispoljene na poslednjim izborima.

Navodeći da je očigledno da se ucenama ništa dobro ne može uraditi za Vračar, Grupković je rekao da je Vračar doveden u slepu ulicu zbog toga što je DS pristala da, suprotno volji građana, opstanak na vlasti traži u savezu sa ĐB, baziranom na ucenama i isključivo ličnim interesima.

On je naveo da je sutra pred odbornicima poslednja prilika da na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Vračar stvore preduslove za formiranje vlasti koja bi bila pravi izraz volje građana ispoljene na izborima.

- To je naša obaveza. Mi smo za to odgovorni - naveo je Grupković.

On je apelovao na SNS i DS da pokažu konstruktivan odnos, speče ponavljanje izbora i formiraju ozbiljnu vlast, a ne da "umesto toga imamo klimavu većinu koja bi se raspala do prve naredne sednice Skupštine opštine".

Konstititutivna sednica vračarske skupštine, koja je bila zakazana za 10. jun, tog dana nije održana, već je odložena zbog nedostatka kvoruma, s obzirom da su se na sednici pojavili samo odbornici sa liste Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje, SPS i odbornik LDP, ali ne i odbornici DS i D JB.

Rok za konsituisanje opštinske skupštine je 25. jun do ponoći, a ukoliko se taj posao ne obavi do tog datuma, Skupština grada je u obavezi da uvede privremeni organ i raspiše ponovne izbore.

Inače, DS i Pokret Dosta je bilo potpisali su 1. juna sporazum o upravljanju opštinom Vračcar, nakon dugog pregovaranja.

Iz dogovora o lokalnoj vlasti povukla se LDP, koja je na izbore na Vračaru izašla zajedno sa DS, SDS, Novom strankom, SDU i Levicom Srbije, smatrajući da se razgovara isključivo o funkcijama, a ne o interesu građana.

Uslov koji je ĐB postavila bio je da predsednik opštine bude iz njihovog pokreta, a posebno su insistirali na tome da to ne može da bude kandidat DS Branimir Kuzmanović, jer, kako su istakli, na Vračaru su potrebni ljudi "čiste prošlosti".