Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Legija: Hapšenje Miloševića DOS naplatio 5 miliona dolara

Foto: opustise.rs

Legija: Hapšenje Miloševića DOS naplatio 5 miliona dolara

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO tvrdi da je režim DOS-a 2001. godine naplatio pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, prenosi današnji Informer.

Srbija
Izvor: Tanjug

U intervjuu nedeljniku Ekspres, čiji deo prenosi Informer, a u celini će biti objavljen u petak, Ulemek tvrdi da je u javnost namerno puštena informacija da su Miloševića hapsili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju je SAD svojevremeno raspisala za Miloševićem.

Naime, da se znalo da su Miloševića uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu pet miliona dolara.

Ulemek tvrdi da je informacija da je u hapšenju Miloševića učestvovao zemunski klan klasična podmetačina, smišljena mnogo ranije.

On dodaje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odeći, sa fantomkama.

"Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je da te noći glumimo zemunce. A taj famozni zemunski klan u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Dušana Spasojevića nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom", naveo je Ulemek.

Legija navodi i da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

"Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile 'Mir" pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO. Samo hladne glave nas nekolicine su to sprečile", tvrdi Ulemek i dodaje da je naređenje za napad dao tadašnji šef Državne bezbednosti Goran Petrović.

Ulemek navodi i da se te noći video sa Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikaciju između njega i nadležnih organa, koji su, kaže, na razgovor poslali Čedomira Jovanovića, što ocenjuje kao čist cinizam.