Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Lični podaci porodilja PRODATI, a sada im stižu reklame koje su ZABRANJENE

Foto: mamaibeba.rs

Lični podaci porodilja PRODATI, a sada im stižu reklame koje su ZABRANJENE

Lični podaci porodilja iz cele Srbije, najviše iz Novog Sada, grubo su zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih zasipa reklamnim materijalom.

Srbija
Izvor: Blic

Iako je zakonski, kao i kodeksom o marketingu zamena za majčino mleko strogo zabranjeno reklamiranje ovih proizvoda, distributer "Novalac" poslao je pisma u kojim se ohrabruje njegova upotreba. A što je najstrašnije, niko ne zna kako su došli do ličnih podataka žena koje su se porodile.

Uz pismo dobili su i poklon, čarapice za bebe, što je takođe strogo zabranjeno.

- Kada sam ih nazvala da pitam odakle im moji podaci, rekli su mi da su otkupili bazu podataka, ne otkrivajući od koga. Možemo samo da sumnjamo i nadamo se da to nisu dale naše zdravstvene ustanove jer ja nikom svoje podatke davala nisam. Naravno, napisali su da je dojenje najbolje za bebe, ali i da se majke ne brinu ako imaju problem, jer postoji adaptirano mleko kao najbolje rešenje - ogorčena je Milena Kostić, majka četvoro dece i član Udruženja "Roditelj".

Tihomir Vejnović, upravnik novosadskog porodilišta "Betanija" negira bilo kakvu uključenost u zloupotrebu podataka.

- Nema šanse da smo dali našu bazu podataka. Ako je to neko uradio mimo znanja bolnice, onda je to posao za policiju. Potpisnici smo konvencije Unicefa "Prijatelji beba", gde smo se obavezali da ne reklamiramo veštačku ishranu - izjavio je Vejnović.

"Medis Pharma": Kupili smo podatke

Danijela Haralampijeva iz firme "Medis Pharma", koja distribuira te proizvode, kaže da poslato pismo nije reklama nego samo informacija.

- To je prosto informacija, nije zgoreg da ljudi znaju i jasno je napisano da je dojenje najbolja ishrana za odojčad. Bazu podataka s informacijama porodilja legalno smo kupili od firme "Care direct", koja je delila poklone u porodilištima, a majke su tom prilikom popunjavale formulare o sebi - izjavila je ona.